Vrijeme je za priču uz najzločestiju ekipu Zloćana

Prošli petak u Knjiguljici se tražilo mjesto više. Čitali smo slikovnicu „Zloćani” popularnog dvojca autorice Julie Donaldson i ilustratora Axela Schefflera (Prijevod: Krešimir Krnic / Nakladnik: Ibis grafika) u kojoj nas upoznaju s najzločestijom vješticom, duhom i trolom. Dakle, vještica, duh i trol se najviše od svega vole hvaliti koliko su zli. Tako su provodili vrijeme sve dok u njihov svijet nije ušla djevojka s plavim rupcem na točke. Tada je svaki od njih zamislio strašnu namjeru. Duh djevojku želi prestrašiti toliko jako da zadrhti poput pruta, Trol ju želi pojesti, a Vještica pretvoriti u kamen. Svaki od njih želio ju je za sebe, pa nastade svađa i tučnjava. Sve je to promatrao mali miš, koji im predloži sljedeći izazov:

„Da vidimo tko je najgori zloćan.

Tko djevojci može ukrasti rubac?

Tko ide prvi, tko je tako moćan?”

Prvi je krenuo Trol koji se sakrio ispod mosta, iskočio pred djevojku i zaurlao. Ona se nimalo ne prepadne, već napravi jedan korak u stranu, a Trol izgubi ravnotežu i padne s mosta u vodu. Zatim je krenula Vještica koja je smislila čaroliju kojom će izvući stvari iz djevojčinog džepa. Ali baš u tom trenu djevojka kihne i rubac završi u njenoj ruci. Na kraju krene Duh koji se usred noći pojavio u djevojčinoj sobi. Ali ga djevojka dočeka ljubazno pitajući:

„ Jadni duše! (tako baš doslovce)

Nesanica zar te muči? Pomoći će topla kupka!

Ili možeš, ako hoćeš, ti brojati ovce.”

Tako je Duh završio u krevetu gdje mu je djevojka pročitala nekoliko priča i ponudila šalicu toplog čaja. Ujutro je Duh sav ljut napustio djevojčinu kolibu. Zloćani su bili potučeni do nogu i uputili se daleko do jednog mrgodnoga ogra gdje su ostali i nikad se više nisu vratili. A plavi rubac na točke? On grije male mišiće u njihovoj hladnoj kući.

S djecom smo raspravljali oko zločestih likova. I sami su bili jako maštoviti u smišljanju što strašnijeg lika. Klara i Zita su za svoje vjerne dolaske nagrađene slikovnicom. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”