Susret s dječjim književnicima – Ivana Francišković Olrom

U Mjesecu hrvatske knjige, a u sklopu projekta „Susreti s dječjim književnicima“, ugosti smo karlovački spisateljicu Ivanu Francišković Olrom.

S nama su se družila dva 2. razreda OŠ Braća Seljan Karlovac s učiteljicama Ivanom Spudić i Majom Pignar-Mijović.

Autorica je iz svoje torbe izvukla par „trulih“ banana i tako su djeca upoznala Slavka, koji na svoj dvanaesti rođendan postaje čudovište. Postaje Pohapanac  – čudovište koji jede sve što se nađe pred njim, a najviše banane. Tako je Slavko tj. Pohapanac upoznao naše drugašiće s pubertetom i odrastanjem.

Kada je Ivana iz torbe izvukla bočicu s vodim povela nas je na mjesto gdje živi Čudak Šumek.  Dječak Mirko pošao je u šumu, pronaći posebno cvijeće za mamu, ali je zaboravio vodu. No spasio ga je Čudak Šumek i naučio kako treba brinuti o prirodi.

Svi su se začudili kada je Ivana izvadila žlici iz torbe, ali ubrzo su upoznali najprgaviju mravicu na cijelom svijetu – Prgavu Veru. Kako je samo Vera bila prgava, stalno je govorila da nešto neće ili da nešto hoće. Kad god bi nešto željela naglasiti dodala je točku na kraju. „Neću i točka. To je tako i točka.“ Ali jednog dana Vera, zbog svoje prgavosti, nije mogla više otvoriti usta. Legla je u krevet i više nije mogla ustati. Kroz ovi priču saznali smo da ljubav liječi sve bolesti pa tako i prgavost.

Orah iz Ivanine torbe odveo nas je u dvorište dječaka Vedrana. On jako voli prirodu i nije dozvolio tati da kosilicom ukloni neobičnu mladu biljku koja je izrasla u njihovom vrtu. Godine su prolazile biljka je rasla i rasla. Jednog običnog proljetnog dana Danko (biljka) je postao stablo. Uz Danka i Vedrana drugašići su naučili zašto je važno poštivati i čuvati stabla.

Nakon predstavljanja slikovnica djeca su imala puno pitanja za autoricu. Koliko dugo se piše priča? Kakav je osjećaj pisati? Koja joj je najdraža slikovnica? Ivana je spremno odgovorila na svako od njih.

Na kraju druženja Ivana je iz svoje torbe izvadila češalj i zatražila o djece da oni napišu priču upravo o njemu. Obećala ih je posjetiti u školi i pročitati njihove priče. Hvala spisateljici Ivani, drugašićima i učiteljicama na lijepom druženju u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Ministarstvo kulture i medija i Grad Karlovac podržavaju naš projekt „Susreti s dječjim književnicima“.