Vrijeme je za priču s…književnicom Ivanom Francišković Olrom

U Mjesecu hrvatske knjige ugostili smo dragu prijateljicu, književnicu Ivanu Francišković Olrom. Kako i pristoji ovom dobu godine čitala nam je autorsku slikovnicu „Janko i sjemenka“ (Ilustracije:  Sanja Kolenko / Nakladnik: Naklada Šumek).

Priča je to o vepriću Janku i njegovom životu u šumi. Djed ga je svuda vodio i pričao priče o ljudima. Kako ruše stabla u njihovih šumi, ostavljaju otpad i uništavaju okoliš.

Na jednom odlagalištu Janko u staklenki pronađe ukusan zalogaj – proklijali žir. Ponese ga kući i svima cure sline na tu poslasticu, i djedu i bratiću. No Janko odluči ipak posaditi taj mali žiri. Kako godine prolaze taj mali žir pretvorio se u veliko stablo krošnje puno slasnih plodova.

Vepar Janko je svima pokazao kako se voli svoj dom i kako trebamo poštivati i malo sjeme u kojoj se život krije.

Djeci se priča svidjela. Posebno vepar Janko i njegov lijep odnos prema prirodi.

Književnica Ivana Francišković Olrom obožavala je priče kada je bila mala. Baka ju je naučila čitati, tako da je tu vještinu naučila i prije polaska u školu. Najviše je voljela slikovnice o Hajdi, Maja na selu i planini, a najdraža joj je (bila) „Kekečeve zgode“ koju i danas čuva i često joj se vraća.

Ivani je nadimak „Šumekica“ jer je napisala slikovnicu o „Čudaku Šumeku“, pa je tako nazvala i svoju nakladu. Obožava prirodu i slobodno vrijeme provodi na otvorenom. Priče koja stvara u „Šumekima“ uvijek su nekoj vezi s prirodom.

Obožavamo sve naslove koje su Ivana i Šumeki izdali, posebno Čudaka Šumeka, Prgavu Veru i Pohapanc ( i Danka, Sašku, Smotance itd,). Ako ih do sada niste pročitali, obavezno iz potražite našim policama ili u knjižnici.

Na kraju druženja Ivana Francišković Olrom je razveselila djecu i svakog darivala slikovnicomZimski kaputić mišića Marka“ (Ljupka Dubljević Šipek / Ilustracije: Delfina Trajčeva) koju je izdala naklada Šumek.

Ministarstvo kulture i medija podražava naš program „Vrijeme je za priču“.