Važno je imati pravog prijatelja

Prošli petak čitali smo slikovnicu „Sjemenka i jaje” autora Alexa Latimera (Ilustrirao: David Litchfield / nakladnik: V.B.Z.). Ova poučna priča govori nam o prijateljstvu Sjemenke i Jajeta. Sjemenka i Jaje bili su nerazdvojni prijatelji, sretni što su pronašli jedno drugo. Viđali su se svakodnevno i dane provodili u igri. Sve dok nije došlo proljeće. Tada se dogodilo nešto čudno.

Sjemenki je počelo rasti korijenje –

a onda i klica!”

Više nije mogla ni trčati ni igrati se s Jajetom. Ipak Jaje je i dalje svaki dan dolazilo, sjedilo pored Sjemenke i uživalo u zajedničkom druženju. Sve dok se jednog dana Jaje pojavilo u sasvim drugačijem obliku.

Imalo je kratka krila, plavi kljun i razbarušeno perje.”

A kad bi zamahnuo krilima, odletio bi visoko među oblake. Jaje je ispričalo Sjemenki kako je uzbudljivo letjeti i doživjeti ljepote svijeta. Stoga se uputio u daleke krajeve da istraži cijeli svijet. Sjemenka je već do tada razvila veliko korijenje i nije se mogla micati, stoga je morala ostati sama. Jaje je dugo letjelo i vidjelo jezera, planine, šume i grad. A onda je jednog jutra osjetilo kvrgu u trbuhu i shvatilo da će postati majka. Brzo je poletilo prema Sjemenki javiti joj prekrasne vijesti, a ona ga je dočekala kao raskošno stablo puno dugih zelenih listova i bijelih cvjetova. Radosni što su ponovno zajedno Sjemenka i Jaje razgovarali su do dugo u noć. A onda je Jaje odlučilo da će baš u krošnji svoje prijateljice sagraditi gnijezdo i svoj dom. Dvoje prijatelja nastavili su sretno živjeti jedno uz drugo.

Djeca su kroz priču naučila da pravo prijateljstvo može savladati sve prepreke, pa čak i razdvojenost. Naše prijateljice, dvije sestrice, Indi i Marli dobili su slikovnice na dar za svoje redovite dolaske. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”