Budi mudar kao miš, pa ti Grubzon neće niš’

Postoje neke slikovnice koje bi mogli čitati stalno i iznova. Jedna od njih je i Grubzon (Julia Donaldson / Ilustracije: Axel Scheffler / Prijevod: Krešimir Krnic / Nakladnik: ibis grafika).

Kako djeca rastu i dolaze nove generacije, onda te slikovnice i priče koje volimo možemo ponovo čitati. Tako je i s Grubzonom. Njega stvarno obožavaju i djeca i mi.

Priča je to o jednom mišu koji je nadmudrio sve životinji, u šumi, koje su ga htjele pojesti. Kako bi koju sreo pričao joj je o strašnom stvoru Grubzonu i njegovom opasnom izgledu.

„Strašne on ima kljove, na šapama kandže i malje,

Zubi strašni se vide, kad otvori jezive ralje.

Koljena su mu kvrgava, iskrivljene nožne prste širi,

a otrovni neki prišt na vrh nosa mu viri.

Narančaste su mu oči, jezičina mu je crna;

na leđima mu ljubičast sve trn do trna.“

Sve su se silno uplašile kada su saznale kako je Grubzonova omiljena hrana upravo ta životinja s kojom bi miš toga trena razgovarao. Tako su na meniju bili pečena lija na žaru, sova sa šlagom i smućkana zmija.

No onda se pojavio on, glavom i bradom, strašni Grubzon. Htio je pojesti miša s komadom kruha. No miš se nije uplašio već je Grubzona poveo kroz šumu da vidi se sve životinje upravo njega boje.

„Ukusan?, reče miš. Tako me ne zovi! Jer od mene jeze sve u šumi lovi.

Pođi za mnom i vidjet ćeš sada, kakav strah od mene vlada.“

I tako su njih dvojica išli šumom, a kada su životinje vidjela strašnog stvora iza mišjih leđa, bježale su glavom bez obzira. Grubzon je bio impresioniran kako se životinje boje malog miša, sve do trenutka kad miš izgovori: „Želudac već mi strašno zavija, Grubzon na komade – to mi najviše prija!“

Grubzon je pobjegao glavom bez obzira, a miš se za nagradu počastio ukusnim žirom.

Djeci se slikovnica jako svidjela. Na trenutke im je Grubzon bio strašan. Navijali su za miša jer je prevario i liju, i sovu i zmiju, pa na kraju i strašnog stvora.

Na kraju su djeca zaključila da biti malen ne znači biti slab. I maleni mogu biti hrabri i mudri. Jer kad si mudar kao miš, Grubzon ti ne može niš’.

Naše male prijatelje, za vjerne dolaske i ispunjenu knjižicu, darivali smo slikovnicama. Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču“.