Svi smo različiti

Prošli petak čitali smo slikovnicu „Ti nisi kao mi” autorice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić (nakladnik: Sretno srce). Priča je to o jednom zelenom krugu, crvenom trokutu, plavom pravokutniku, narančastom kvadratu i žutom šesterokutu koji su živjeli zajedno i igrali se zajedno. U njihovoj igri, krug koji je različit i za razliku od svih ostalih, nema ni jednu stranicu, uvijek ostaje po strani, izostavljen i predmet poruge.

„I ja ću biti kuća! – Krug zaigrano potrči u igru.
Ti ne možeš biti kuća! Okrugao si!
Ja ću onda biti krov! – kotrljao se uzbuđeni Krug.
Ha-ha-ha! On bi bio krov! Ne možeš biti niti krov,
jer nemaš baš ništa što bi jedan krov trebao imati! –
odbrusi Kvadrat. – Ti nisi kao mi!”

Krug je imao dobro srce i snažan duh. Iznova je pokušavao biti dijelom njihove igre, ali je svaki njegov pokušaj završavao smijehom, porugom i riječima „Ti nisi kao mi”. Podršku mu je jedino pružao crveni Trokut, pun nježnih misli i blagih riječi. Uz sva nastojanja trokuta da ga ubaci u igru građenja, čak da bude sunce, ostali likovi su ga s podsmijehom gledali i pronalazili mu svakojake nedostatke. Ili nema stranica, ili nema kutova ili nije dobre boje. Krug se sve više osjećao tužan i nevrijedan. Trokut ga je pokušao utješiti, ali bezuspješno. Njegov snažan duh bio je slomljen, te Krug od velike tuge pukne na pola. Trokut se jako rastužio. Pokušao je zagrljajima popraviti napuklog Kruga. Kad u tome nije uspio, sjeo je pored Kruga i podigao njegove polovice u zagrljaj. Tada se desilo nešto čudesno.

„Dobri crveni Trokut i mali
zeleni Krug stope se u srce!”

Predivna edukativna slikovnica uz koju djecu učite toleranciji, empatiji, prijateljstvu, ali i geometrijskim likovima i bojama. Djeca su se rastužila zbog ponašanja ostalih likova prema Krugu. Razgovarali smo o lijepom ponašanju prema svima, gledali naše međusobne različitosti, primijetili da ja nosim naočale, da naša prijateljica ima drugačiju boju kože. Zaključili smo da smo svi posebni i jedinstveni. A naša prijateljica Korana je za vjerne dolaske nagrađena slikovnicom. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”