Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: Zvijer iz Buckinghamske palače

Napokon je na red stigao i David Walliams – književni fenomen današnjice. Njegove knjige su prevedene na 53 jezika i prodane u više od 37 milijuna primjeraka diljem svijeta. Roman koji smo čitali u siječnju „Zvijer iz Buckinghamske palače(David Walliams / Ilustracije: Tony Ross / Prijevod: Ozren Doležal / Nakladnik: Mozaik knjiga) po izlasku dospio na prvo mjesto ljestvica čitanosti u Velikoj Britaniji.

Alfred je boležljiv dječak. Barem su mu to uvijek govorili dadilja i njegovi mama i tata  – engleski kralj i kraljica. Većinu vremena provodi u krevetu, a dane provodi čitajući. Godina je 2120. i Alfred nikada nije bio izvan svog doma, Buckinghamske palače. Čitao je o užarenoj kugli koja se zove sunce i da su ljudi nekoć mogli osjetiti njenu toplinu na svojim licima, pa čak i vidjeti mjesec i zvijezde noću. Ta su vremena davno prošla, a Britanija je sada obavijena tamnom, sivom tamom. Izvan Buckinghamske palače vlada hladnoća i glad, a revolucionari – pobunjenici koji žele srušiti ono što je ostalo od Britanije – barem tako kažu službenici palače.

Mladi princ Alfred vidio je kako mu majku, englesku kraljicu, odvlače stražari iz palače i odlučan je spasiti je. To znači ignorirati savjet njegove voljene dadilje da ostane u njegovoj sobi, šuljati se kroz hodnike i pobjeći iz Buckinghamske palače. Uz malu pomoć na putu od skupine starijih bivših dama i još starije podmornice, uličnog ježa i nekoliko tajnih tunela, Alfred nikada ne odustaje.

Klimatske promjene, ratovi i glad do 2120. g. pretvorili su svijetu u mračno i opasno mjesto. Ova futuristička avantura se Šljukicama jako svidjela. Iako je Alfred glavi junak ove priče, većinu se dojmila Buha, djevojčica bez krova nad glavom, ali i dlake na jeziku. Vrtoglavi zapleti, urnebesni likovi i opasnost na svakom koraku oduševili su naše članove. Mnogo likova pogiba u romanu, kralj, kraljica, stara kraljica, dame itd. Te smrti djeci nisu teško pale, jer su smatrali da su oni svoj život dali za slobodu i ciljeve u koje vjeruju. Nije im se svidio Lord Protektor koji je od kralja napravio marionetu kojom upravlja kako bi on sam postao gospodar cijelog svijeta.

Djecu se jako dojmio i Oktoslug – smotani osmoruki robot koji obavlja poslove sluge. Pa su svi nacrtali i prezentirali svog robota iz 2120.g. Dobro smo se nasmijali dječjim idejama i izumima.

Roman ima podjednaku količinu zabave i akcije, no tu je i zanimljiva povijest o kraljevskoj obitelji koja se usput može naučiti. Eksplozije, laserske puške, tajni ritual i kraljevska krv. Nevjerojatno hrabre starice, drevna bića i uspon Union Jacka osigurale su ovom romanu ocjenu 4,8/5.

Ministarstvo kulture i medija podržava rad čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo“.