Juha od bundeve…najbolja na svijetu

Jesen je idealno vrijeme za čitanje fantastične slikovnice „Juha od bundeve(Helen Cooper / Prijevod: Sanja Lovrenčić / Nakladnik: Golden marketing).

Tko još nije čuo za staru bijelu kolibu s bundevama u vrtu? Pa, nisu čuli neki novi klinci i zato je važno ovu slikovnicu opet i iznova čitati. U staroj bijeloj kolibi žive Mačak, Vjeverica i Patak. Svatko od njih ima svoj posao za koji je zadužen.

„Mačak je bundevu rezao. Vjeverica kuhačom miješala, a Patak je iz lončića zagrabio malo soli i ubacio baš koliko treba.

No jednog Jutra Patak se probudio i nasmiješio Vjeveričinoj posebnoj kuhači.

„Ne bi li to bilo zgodno, promrmljao je, kad bih ja malo bio glavni kuhar?“

I tako je Patak odlučio da će on od sada miješati  juhu. Mačku i Vjeverici se to nije svidjelo. Stali su se prepirati i natezati po kolibi.

„I nastade nevolja, užasna zlovolja, svađa, tučnjava i metež u staroj bijeloj kolibi.“

Patak je tada napustio kolibu i ostavi ljutite Mačka i Vjevericu kod kuće. Oni su neko vrijeme bili uvjereni da će se Patak vratiti čim oni pospreme razbacanu kuću. No Patak se nije vratio.

Čekali su ga dugo poslijepodne, ali Patka nije stigao ni kada se trebala kuhati juha od bundeve. No juha bez Patak nije bila najbolja na svijetu.

„Juha nije bila ukusna je su u nju stavili previše soli. A ionako nisu bili gladni. Oboje su jecali nad večerom: suze su im kapale u juhu koja je od toga bila još slanija.“

Odlučili su potražiti Pataka.  Tražili su ga u šumi i bojali su se da su ga napale divlje zvijeri ili možda zla vještica. Kada su bolje razmislili zaključili su

„Patak je možda našao neke bolje prijatelje…prijatelje koji mu dopuštaju da pomaže.“

Tako nesretni odlučili su se vratiti kući, a tamo ih je dočekao Patak. Bilo su toliko sretni da su odlučili skuhati juhu, ali na novi način.

„Kad je Patak miješao, Mačak  i Vjeverica nisu rekli ni riječ. Čak ni kad je Patak miješao toliko snažno da se juha počela prelijevati iz lonca. Čak ni kad je juha pod loncem zagorjela.“

I opet je zavladao mir u staroj bijeloj kolibi sve do Patak nije rekao „Mislim da ću sad malo svirati gajde.“

Djeci je jako svidjela priča. Neki su je znali do prije, ali većina ju je prvi put čula. Svidjeli su im prijatelji iz stare bijele kolibe i njihovo kuhanje juhe. Rastužilo ih je kada su se Mačak, Vjeverica i Patak posvađali i razišli. Dobro su se nasmijali kada je Patak, na kraju slikovnice, odlučio svirati gajde i zaključili da će se opet posvađati. Tako je to među prijateljima, zaključila su djeca.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme ja za priču“.