Savršeni smo baš ovakvi kakvi jesmo!

Nova slikovnica „Greta, najmanja od svih“ (autorica: Lu Fraser / ilustratorica: Kate Hindley / prijevod: Vita Hrgetić / nakladnik: Mozaik knjiga) našla se na našoj listi za čitanje na priči petkom. Greta je mala jačica, najmanja od svih u krdu, pa smo prvo morali naučiti koja je to životinja jak i kako izgleda. Bez obzira na svoju veličinu jačica Greta je vrlo spretna penjačica koja bez problema svladava sve izazove života u planini. Ali ipak je svaki dan bila pomalo tužna.

„Potpuno oskudijevam u VELIKOĆI.
Ovako sitna, ja kaskam za svima.
Želim NARASTI do krajnjih visina!
Imati najveća kopita, biti moćna po rogu,
Nema toga što VELIKI jakovi ne mogu!“

Majka ju je tješila, bila joj podrška, ali Gretu to nije oraspoložilo. I tako je jednog dana smislila plan za brzi rast. Jela je svo povrće, spuštala se i penjala uz i niz planine, preskakala i cupkala, čitala mnogo knjiga i ni na tren nije bila mirna. Ali ništa nije pomagalo, Greta je i dalje bila najmanja jačica. To ju je toliko rastužilo da je neutješno plakala. Sve dok se jednog dana nije dogodila nesreća. Mali jačić ostao je zarobljen na vrhu planine, na samom rubu skliske litice. Veliki jakovi nisu mu mogli pomoći jer su im noge preteške, a staza pretijesna. Zadatak je morala izvršiti baš Greta, najmanja od svih jakova. Greta nije gubila vrijeme, brzo se uspela uz strmu liticu, leteći po ledu, skaćući od stijene do stijene sve dok nije stigla do malog jaka. Zatim ga je stavila na svoja leđa i spustila se niz planinu gdje ju je dočakalo cijelo krdo uz klicanje i veselje. Gretino srce bilo je prepuno radosti. Te noći, prije nego što je krenula na spavanje nasmiješila se Mjesecu i rekla:

„Biti mala“, reče, „skroz je u redu!“
„Baš je kako treba veličina moja.
Savršeno sam malena….i savršeno svoja.“

Ova topla priča, kao i mala Greta djeci se jako svidjela. I oni se često osjećaju maleni, ali su shvatili da i tako maleni mogu biti od koristi. Pa su jedni rekli da čuvaju mlađu sestru, drugi da spremaju svoje stvari, svatko je važan i savršen baš takav kakav je! Hvala što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava našu aktivnost „Vrijeme je za priču…”.