Dječji čitateljski klub “Šljukino gnijezdo”: Harry Potter i kamen mudraca

U rujnu smo čitali roman „Harry Potter i kamen mudraca“ (J.K.Rowling / Prijevod: Dubravka Petrović; Zlatko Crnković / Nakladnik: Mozaik knjiga; Algoritam). Prva je knjiga iz čuvene serije J.K. Rowling, koja je zauvijek promijenila svijet književnosti i fantastike. Ova knjiga je objavljena 1997. godine i brzo je postala kultna, otvarajući put za sljedećih sedam nastavaka.

Priče prati dječaka Harryja koji odrasta u lošim uvjetima kod svojih zlih rođaka. Pozivom u Hogwarts, školi čarobnjaštva, otkriva svoje  pravo naslijeđe i spoznaje čarobni svijet pun tajni, opasnosti i čarobnih bića. Glavni zaplet romana usmjeren je na potragu za Kamenom mudraca, čarobnim artefaktom koji ima moć besmrtnosti.

Osim bogate radnje, roman istražuje teme poput prijateljstva, hrabrosti, ljubavi, i borbe između dobra i zla. Ovo je klasična priča o odrastanju, ali postavljena u fantastičnom okruženju koje čitatelju omogućava da pobjegne u svijet čarolije i mašte.

Šljukicama se roman svidio. Većina ih pogledala filmove o malom čarobnjaku, tako da su se češće referirali na igrani film nego na knjigu. Svima se najviše svidio glavni lik Harry Potter. Izrazili su želju da bi radije pohađali Hogwarts nego škole u koje trenutno idu.

Pomoću „Razrednog klobuka“ i kviza smjestili smo se u domove Hogwartsa. Neku su bili sretni s dodijeljenim mjestom, a neki poput naše Nevene baš i nisu ;).

Dok su jedni rekli da jedva čekaju pročitati nastavke ovog poznatog serijala, drugi su izjavili da ne žele. Vjerujemo da su takvu odluku donijeli s obzirom na debljinu i broj stranica ostalih nastavka. Zaključili su da ne bi bilo loše poznavati čarolije. S njima bi ima bilo lakše u životu.

Ukupan dojam romana varira od obožavanja do „može proći“. Šljukice su ga ocijenile s 4,5 / 5.

Ministarstvo kulture i medija podržava rad dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo“.