Ljutnja i mašta naprave svašta

Koliko često se pretvarate u zmaja? Mnogi će, nakon dugog razmišljanja, reći da to nije moguće i da zmajevi ne postoje. Ali vjerujete nam, varate se!

Svako toliko svi se mi pretvorimo u zmaja, a to najbolje za dječak iz slikovnice „Ja sam zmaj!“ autorice Dore Mihanović (Ilustracije: Pabodi Upekshala / Izdavač: Naklada Bošković).

Iako je lijep, sunčan dan i ptičice pjevaju njemu se ne da ustati iz kreveta. Želi ostati u krevetu i zemlji snova. No mora ustati i to ga ljuti. Prolazeći kraj ogledala zastane u čudu. Ne vjeruje u što gleda.

„Pogledam bolje, kada tamo – joj! Zmajić je postao odraz moj.

Krila, dva roga, ljuskasti nos, ovo je sigurno nekakav štos!

Tko se sa šali? To nisam ja! Il’ možda jesam zvjerkica ta?“

Silno se uplašio jer se pretvorio zmaja. Majčin poziv na doručak još ga je više razljutio. Nije se mogao kontrolirati.

„Zmaj se razbudi, iz njuškice dim, kašljuca vatru – što sad s tim?

Kandžice bježe iz šapa van, jesam li budan il’ je to san?“

No mama zna kako „ukrotiti“ zmaja – poljupcima i zagrljajem. Razgovorom ga hrabri kako ljutnju može otjerati.

„Osjećaj ruža osjeti svatko braco i mama čak i tvoj tatko.

Strpljenje i ljubav pravi su put, nećeš ih pronaći sve dok si ljut.

Pomoći može razgovor naš uvijek sam tu, dobro to znaš.“

 Djeci se jako svidjela ova priča u rimi. Svi su u strahu gledali kako se dječak pretvara u zmaja i što će biti s njim. Na prvu su zaključili dječak ima čarobno ogledalo u kojem je vidio zmaja.  Razgovarali smo o tome kako izgledamo kad se naljutimo. Bilo je tu strašnih Zmajeva i Zmajica koji opasnu rigaju vatru.

Tada smo izvadili ogledalo u kojem su mogli vidjeti kako izgledaju kad se naljute. Zaključili su da to baš i nije lijep prizor. Spojene obrve, namrgođeno čelo i teško disanje nas baš pretvore u zmaja. Dobro, možda ne doslovno, ali pušemo i vičemo poput pravog zmaja.

Zato je dobro da imamo nekoga kome se možemo obratiti za pomoć. Nekog tko nas poznaje i neće nas optuživati i rugat nam se. Nekog tko će nas zagrljajima, poljupcima i razgovorom ponovo „pretvoriti“ u djevojčicu ili dječaka.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program “Vrijeme ja za priču”.