Samo hrabro naprijed

Prošli petak čitali smo slikovnicu „Vitez i zmaj” autorice Susannah Lloyd (Ilustrirao: Paddy Donnelly / Prijevod: Ira Martinović / Nakladnik: Lulu premium knjiga) o hrabrom vitezu koji je krenuo u potragu za zmajevima. Uz pomoć karte na kojoj piše „Ovdje su zmajevi”, uzeo je svog konja i mač i uputio se u potragu.

„No, dobro. Kako znati da je u blizini zmaj?

Blago, piše ovdje. „Zmajevi vole gomilati blago.”

Blistavo, svjetlucavo blago.”

Tako je vitez razmišljao. Pronaći će zmaja prateći trag blaga ili spaljene ostatke njegove večere ili ako naiđe na kakvu damu u nevolji. Ne obazirući se na sve te tragove, jer naravno putem je naišao na ostatke kostiju, na zavezanu princezu u nevolji i još štošta,uputio se ravno u crnu mračnu špilju, jer zmajevi naravno žive u špiljama.

„Mrvicu je mračno, rekao bih. Ne vidim prst pred nosom!…

Je li samo meni vruće? Što li me to žari?”

Vitez je završio u zmajevim ustima, koji je baš u tom trenutku rigao vatru. Izbacivši ga iz špilje i izgubivši kartu, koja je bila spaljena, vitez se pitao ta gdje su ti zmajevi.

„Možda su drugi vitezovi ipak bili u pravu. Možda zmajevi

doista ne postoje.

A da im ipak kažem da sam našao zmaja?”

Djeci se jako svidjela ova simpatična i smiješna priča, posebno budalasti vitez. Tijekom čitanja često su kolutali očima jer kako vitez ne vidi zmaja koji je ogroman i nalazi mu se pred nosom. Prva ovogodišnja priča privukla je mnogo djece. Podijelili smo puno novih knjižica, a neki su već u svojim knjižicama prikupili dosta štambilja. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

 Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”