Mudrost za kraj 2023. godine

S 2023. godinom smo se pozdravili čitanjem slikovnice „Grubzonovo dijete(Julia Donaldson / Ilustracije / Prijevod: Krešimir Krnic / Nakladnik: Ibis grafika).

Priča je to maloj Grubzončici kojoj tata Grubzon govori o susretu s Velikim Zli Mišem.

„Zli Veliki Miš strašnu snagu krije. Repina za njim dugačka, ljuskava se vije. A tek oči! Dva jezera vatre krase mu lice. Strašni mu brci strše poput žice.“

U želji da sazna postoji li Veliki Zli Miš, jedne noći Grubzončica se uputi u mračnu šumu. Tamo sretne zmiju, sovu i lisicu koje je upozore na tog opasnog stvora i njegov omiljeni „Grubzon meni“.

Na kraju sretne malog miša koji i Grubzončicu uspije nadmudriti kao i njezinog oca. U želji da upozna strašnog stvora pusti miša da se popne na lijesku i baš u tom trenutku izađe mjesec.

„Žut, okrugli mjesec zasvijetli tog trena i strašna na zemlji ukaže se sjena. Kakav je to stvor, zao, velik, jak? Brci mu dugački, rep još duži čak! Uši mu ogromne a preko ramena nosi lješnjak velik poput velikog kamena.“

Grubzončica ugleda sjenu i pomisli da je to Veliki Zli Miš, te glavom bez obzira pobjegne u svoju špilju.

Djeci je slikovnica jako svidjela, naročiti kako je miš uspio prevariti Grubzonovo dijete. Onda smo pročitali i prvi dio – slikovnicu „Gruzbon(Julia Donaldoson / Ilustracije / Prijevod: Krešimir Krnic / Nakladnik: Ibis grafika) kako bi mogli shvatiti kako je nastala legenda o Velikom Zlom Mišu.

I tako smo s dvije sjajne priče zatvorili sezonu čitanja priča u 2023.godini.  Naš prijatelja Aleka, za vjerne dolaska na priče, darivali smo slikovnicom. Hvala što volite i dolazite i priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču“.