Mudra i šutljiva bubamara spašava Božić

Prošli petak čitali smo slikovnicu „Što je bubamara čula za Božić” autorice Julie Donaldson (Ilustrirala: Lydia Monks / prijevod: Ozren Doležal / nakladnik: Profil knjiga). Hit slikovnica o mudroj i šutljivoj bubamari u Hrvatskoj je doživjela već nekoliko nastavaka i djeci je već dobro znana i mala neodoljiva bubamara i dvije lopuže Šašavi Saša i Kršni Krešo. U ovoj božićnoj avanturi naša se bubamara na Badnjak uputila u posjet svom prijatelju pauku. Pauk svoj dom dijeli s mnogim drugim stanarima: tu su četvero djece, jedan bijeli mišić, hrčak, kanarinac i papagaj, jedan pas i jedna sijamska mačka. A tu su i naša dva lopova koji su smislili lukav plan, prerušiti se u Djeda Božićnjaka i vilenjaka i ukrasti čarape pune darova.

„Kad Božićnjak ode, čarapa će svaka
biti puna darova, slatkiša i igračaka!
„Ukrast ćemo te čarape dok su svi u snu,
nitko od njih neće dići glavu pospanu.
A ako se neko dijete probudi sred mraka,
mislit će da vidi Djeda Božićnjaka!”

Ali opet nisu računali na mudrost jedne male bubamare koja je čula njihov plan i smislila fantastičnu ideju kako da ih spriječi u krađi. Uz pomoć prijatelja pauka i ostalih stanara kućnih ljubimaca složno su stvorili iluziju da u kući borave duhovi. Tako su se glasali jezivim zvukovima i prerušili u duhove koji su toliko prestrašili našeg Šašavog Sašu i Kršnog Krešu da su oni pobjegli što brže mogu. A u bijegu su ih pratili šišmiši, pa im više nije palo na pamet da se vrate.

Djeci se i ova pustolovina male bubamare i poznatih lopova jako svidjela. Igrali smo i igru tko može što brže izgovoriti Šašavi Saša i Kršni Krešo (nama je često ispao Šašavi Šaša 🙂 i pri tome se dobro zabavljali. Naša mala prijateljica Katarina za svoj vjerni dolazak dobila je slikovnicu na dar. Kako se baš taj petak igrala utakmica Hrvatska – Brazil Svjetskog nogometnog prvenstva i cijela Hrvatska je ovih dana u znaku prepoznatljivih kockica, darivali smo ju prigodnom slikovnicom naslova “Kockavica”.

Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”