Budi k’o Klekan, mekani zvekan

Slikovnica kojom smo otvorili 2023. godinu bila je „Kako je Klekan postao mekan (Petra Petrač / Ilustracije: Tomislav Zlatić / Nakladnik: Planetopija). Priča je to o jednom divu Klekanu koji je stalno bio ljut i namrgođen. Sve mu je smetalo i stalno s bijelim pahuljicama svađao.

„Po čitave se dane sam sa sobom svadio

Pahuljama bijelim mast je stalno vadio.

Nije mu se sviđalo kako zrakom lete,

Želio je da nose visoke ženske pete.“

 Ako ga pahulje ne bi slušale morale bi nositi cipele manjeg broja. Njegovo nepoštovanje više nisu mogle trpjeti pa su ga napustile. To ga je silno rastužilo i odlučio je pronaći ih.

„Moram što prije riješiti stvar, promijeniti život, popraviti kvar.“

 I tako je Klekan krenuo u potragu za svojim pahuljicama. Na tom putu mu pomaže Šišmiš Šiš. Kako je Klekan sišao s planine sunce je ugrijala i on, snježni div, se počeo topiti.

„Klekan se sretan cijedio pod krošnjom zelene lipe,

Iz njega je posvuda curilo  k’o iz pokvarene pipe.“

 Toliko se smanjio, da su ga brzo morali na veće visine vratiti. Pahuljice su se vratile, a Klekan im se spremno ispričao. Svi se zajedno živjeli u sreći i veselju.

„Pa se svima ispričao rekao da mu je žao,

Sve pahulje nježno izljubio zbog jedne glavu izgubio.

Ljubav je planula, Klekana ganula,

On postao je mekan, k’o plišani zvekan.“

Djeci se priča svidjela. Puno smo se smijali i zamišljali kako bi izgledao div koji se topi ili kakva je to pahulja zbog koje je Klekan glavu izgubio. Tekst je pisan u rimi tako djeca sama naslućivala kraj pojedinog stiha. Ilustracije Tomislava Tomića oduševile su djecu, posebne visoke crvene potpetice . Slikovnica je puna detalja koje valja polako istraživati.

Djeca su zaključila da je bolje da je Klekan mekani zvekan, nego div čiji je svijet stalno siv.

Svečano smo završili prvo ovogodišnje druženje uz dodjelu čak četiri slikovnice našim malim prijateljima, koji vjerno dolaze na naše priče.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču…“.