Bake uvijek nađu rješenje

Želite biti budni do dugo u noć i ne želite poći u krevet? E pa takav vam je Janko, dječak iz slikovnice slavnog Davida Walliamsa „Bakasaur” (Ilustracije: Adam Stower / Prijevod: Vedran Bratušek /Nakladnik: Mozaik knjiga).

Janko je na prespavancu kod bake. Dugo su se igrali i slagali slagalice kada je došlo vrijeme za počinka. No Janko je imao spreman odgovor:

„Ali mama i tata mi uvijek dopuste da ostanem budan debelo nakon ponoći!”

Baka se nije dala prevariti i ustrajala je na tome da Janko pođe na spavanje. Kada ju je dječak usporedio s dinosurom, baka je spremno uskočila u ulogu i glasno zarežala:

„Ja sam Bakasour! Bježi ravno u krevet! GRRR!”

Janko se istog trena presvukao u pidžamu, zavukao pod pokrivač i pravio da spava. No glasna buka dopirala iz dnevne sobe. Dječak se prišuljao odškrinutim vratima i imao je što za vidjeti. Baka se pretvorila u dinosaura.

„Baka je priredila tulum i nije pozvala Janka…Bio je to pravi DINO-DISKO! Bakasur je bila za gramofonima i puštala hitove grupe Megaspin. Ipak je ona bila SPIN-OSAURUS!”

Janko se pridružio zabavi i plesao s Brontosaurom, Stegosaurom i Gigantosaurom. Ubrzo su svi uočila uljeza i zabava je stala. Bezuspješno su ga pokušavali nagovoriti da se vrati u krevet.

Baka je zamolila T-REX-a za pomoć. Iako je dječak pokušao pobjeći Rexić ga je ipak otprašio, ali ne u krevet.

„Dječak je lansiran u zrak. AAAAAA! Janko se vinuo u visine…noćnog neba.”

T-rex ga je toliko jako odbacio repom da je Janko prozujao oko Mjeseca i onda se strovalio natrag na Zemlju. Ali imao je sreće, grubo je sletio baš na svoj krevet. Kako bi izbjegao novi put oko Mjeseca odmah je navukao prekrivač preko glave, zatvorio oči i istog trena zaspao. Otad Janko uvijek navrijeme odlazi na počinak.

Djeci se priča jako svidjela. Nisu mogli vjerovati da se baka može pretvoriti u dinosauricu. Neki su, kao Janko, govorili da je to moguće zato štosu bake jako stare i sve znaju baš kako dinosauri. Tvrdili su, na čuđenje svojih roditelja, da odlaze na vrijeme spavati. Samo hrabri su priznali ne vole ići rano na počinak i da bi voljeli biti budni cijelu noć.

Zaključili su da ne bi voljeli sresti T-rexa i da ne bi bilo dobro letjeti u svemir, kao Janko, bez kacige. Pokazali su zavidno znanje u poznavanju dinosaurskih vrsta, a da ste ih samo mogli čuti kako riči.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču”.