Književnica Nives Madunić Barišić posjetila dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“

Druženje u studenom, u Šljukinom gnijezdu, bilo je ponešto drugačije. Ovoga puta posjetila nas je književnica Nivas Madunić Barišić čiju smo knjigu „Tajna čokoladnih bombona“ i čitali.

U romanu Tajna čokoladnih bombona djevojčica Tara pokušava otkriti kamo je nestao njezin djed. U tom nastojanju dobije neočekivanu i pomalo čudesnu pomoć – psa detektiva koji govori. Kroz pseću perspektivu roman govori o avanturi i prijateljstvu koje se nastavlja i nakon riješenog “slučaja”.

Književnica se predstavila djeci i opisala kako je raditi na radiju gdje radi kao urednica i dramaturginja. Za djecu je ovo druženje bila idealna prilika da postave razna pitanja.

Zašto su detektiv Melkior i agentica Greta životinje, a ne ljudi? -„Takvi su mi izašli iz mašte“ kazala je autorica – „Životinje u mojoj mašti mogu puno više od ljudi“.

Što vas je potaklo da napišete ovu knjigu? – „Moj otac, koji nije doživio da bude djed, a vjerujem da i bio odličan djed. On je volio čokoladne bombone.“ odgovorila je Nives.

Koliko dugo ste pisali ovaj roman? – „Tajnu čokoladnih bombona pisala sam nešto duže u dva navrata. Kada dobijem ideju, inače mi  treba oko godinu dana da napišem roman.

Djeca su bila „razočarana“ razlogom nestanka djeda Ivana (odlazak u bolnicu zbog bolova u trbuhu). Oni su mislili da je djed umro, da je na tajnom zadatku, da je slomio nogu, da je otrovan – sve ovo je za njih bio bolji razlog nestanka nego prejedanje čokoladnim bombonima.

Uživali smo u razgovoru s Nives koja nam je obećala poslati prijedloge radio-drama za djecu, koje bi mogli koristiti na nekim od sljedećih druženja.

Poklonili smo svakom članu dječjeg čitateljskog kluba novi roman Nives Madunić Barišić „Utrka s vremenom“, a autorica je svakom napisala posvetu.

Šljukice su romanu „Tajna čokoladnih bombona“ dala ocjenu 4,9. Ministarstvo kulture i medija podržava rad dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo“.