Knjiguljica na 5. rođendanu Aquatike – slatkovodnog akvarija

Prošli vikend smo bili na odličnom rođendanu! Aquatika – slatkovodni akvarij slavila je 5.rođendan, a Knjiguljica je sudjelovala s pričama, kreativnim igrama i radionicama. Cijeli događaj bio je u znaku ekologije i zaštite prirode.

U petak su nam na priču stigle skupine Vjeverice i Bubblesi iz Dječjeg vrtića Četiri rijeke. Čitali smo slikovnicu „Alba – riba koja živi sto godina(Lara Hawthorne / prijevod: Nataša Ozmec / nakladnik: Planetopija). Albina priča nadahnuta je životom prave ribe koja živi u dubinama Tihog oceana, pronađena je blizu Aljaske, a doživjela je čak 205 godina. Djeca nisu mogla vjerovati da ribe mogu živjeti toliko dugo i mislili su da je priča o Albi izmišljena priča, sve dok im Nevena, teta pričalica, nije pokazala fotografiju ribe narančaste boje koja je u trenutku ulova imala 64 godine. Nakon priče djeca su izrađivala ribe u 3D obliku. Svi smo se dobro zabavili i obećali da se uskoro vidimo na nekoj novoj priči i radionici!

Subota je bila rezervirana za kviz i zagonetke.

Nakon što su poslušali nelogičnu priču, djeca i roditelji pokazali su odlično znanje o ekologiji na našem eko-kvizu. Neki su ipak bili uspješniji i osvojili vrijedne nagrade, slikovnice s ekološkom tematikom. A onda je krenula kreativna igra potrage. 10 zagonetki i pitalica vodilo je mališane i njihove roditelje okolo Aquatike. Svaki odgovor trebalo je pronaći i zapisati. Ni sitna kiša koja je počela nije prekinula njihovu igru potrage. A na kraju su svi zasluženo dobili slatku nagradu. Jedna djevojčica je rekla: „Ovo je najbolja igra i najbolje nagrade ikad!“

Nedjelja je bila puna događanja.

Razveselili smo se vidjevši naše prijateljice iz Laboratorija zabave. One su izvele svoju predstavu „Tri vučića i zločesta svinja“ i sve nas dobro zabavile izmamivši nam suze od smijeha. A onda nas je Nevena bajkom odvela u Estoniju, na čarobno putovanje šumom u kojoj stabla govore. Nesmotrena odluka junaka bajke dovela je do toga da stabla danas više ne razgovaraju s ljudima. No ako prolazite šumom, zastanite i osluhnite. Gore visoko u krošnjama čut će te kako stabla šapuću: „Ako dobro brineš o stablima i stabla će ti dobrim uzvratiti.“ Nakon pripovijedanja uslijedila je kreativna radionica „Drvo života“ na kojoj su djeca izrađivala svoje drvo, ukrašavajući ga listićima i cvjetovima.

Hvala Aquatici na pozivu i Izvan Fokusa na odličnoj suradnji. I na kraju hvala svima koji ste slušali priče, igrali se s nama i kreativno stvarali!