Ljubav spaja naše različitosti

I dalje smo u Mjesecu hrvatske knjige, pa smo prošlog petka odlučili čitati prekrasnu edukativnu slikovnicu „Ti nisi kao mi” (Nina Vađić / Ilustracije: Ana Kadoić / Nakladnik: Sretno srce). Priča je to o različitosti, prijateljstvu i ljubavi među prijateljima koji su zamislite, geometrijski likovi. Bio jednom jedan zeleni Krug, crveni Trokut, plavi Pravokutnik, narančasti Kvadrat i žuti Šesterokut. Živjeli su zajedno i igrali se zajedno. Najdraža igra bila im je građenje kuće ili grada. Svaki put, kad krene igra i mali zeleni Krug želi sudjelovati, zbog svoje različitosti biva predmetom poruge i izrugivanja.

I ja ću biti kuća! – Krug zaigrano potrči u igru.

Ti ne možeš biti kuća! Okrugao si!

Ja ću onda biti krov! – kotrljao se uzbuđeno Krug.

Ha-ha-ha! On bi bio krov! Ne možeš biti niti krov, jer nemaš baš ništa

što bi jedan krov trebao imati! – odbrusi Kvadrat.

Ti nisi kao mi!”

Svi prijatelji su mu se smijali, osim crvenog Trokuta. Trokutu se sviđala hrabrost i upornost malog zelenog Kruga i često je tješio i branio prijatelja. Ali zeleni Krug osjećao je kako nije dovoljno dobar i postao je jako nesretan. Sve to bilo je previše za njega, te mali Krug od tuge pukne na pola. Trokut se jako naljutio i potjerao sve bezobzirne prijatelje. Zatim je sjeo pored razlomljena Kruga, podigao njegove polovice, smjestio ih na svoju najdužu stranicu i primio ga u zagrljaj. I tada se desilo nešto čudesno. Mali zeleni Krug i crveni Trokut stvorili su prekrasno srce!

Pogledaj nas! – smijao se Trokut. – Pogledaj, kako smo krasni!

Prijateljstvo dvoje prijatelja, malog zelenog Kruga i crvenog Trokuta, napravilo je nešto posebno. Spojilo ih je u hrabro i nježno srce na koje će se svi moći nasloniti i u koje će svi moći spremati samo lijepe misli i uspomene. Sjajna slikovnica koja nam govori o bogatstvu različitosti i snazi prijateljstva, a uz koju vaša djeca mogu vrlo lako naučiti i imenovati geometrijska tijela.

Djeci se najviše sviđao crveni Trokut, rekli su da svi žele imati takvog prijatelja. Ponovili smo i geometrijska tijela i dobro se zabavili, a naša prijateljica Vida je za svoj vjerni dolazak dobila slikovnicu na dar. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”