Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“ – Peća i vuk

U kolovozu smo se družili uz priču glasovitog ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva  „Peća i vuk“ ( Ilustracije: Željka Mezić / Nakladnik: Mozaik knjiga).  Priča je to o Peći, odvažnom dječaku, koji  je svoju patku spasio od opasnog vuka.

„Peća i vuk“ je zapravo simfonijska priča za djecu koju je Sergej Prokofjev napisao 1936. godine za Dječje kazalište u Moskvi. Skladana je za gudački orkestar kojemu je Prokofjev spretno pridružio instrumente puhačke sekcije i udaraljke te pripovjedača. Glazba, riječ i slika imaju ravnopravnu ulogu u stvaranju cjelovitog doživljaja.

Svaki lik karakterizira određeni instrument:

Peća – gudački instrumenti

Ptičica – flauta

Patka – oboa

Mačka – klarinet

Djed – fagot

Vuk – rog

Lovci – timpani (veliki bubnjevi)

 

Ovom pričom ostvario je  dugogodišnju želju skladati djelo za djecu koja se prvi put susreću s klasičnom glazbom i tako oplemeniti njihov glazbeni ukus. Djelo Peća i vuk doživjelo je trenutan uspjeh i bilo prihvaćeno od djece diljem svijeta.

Šljukicama su ovoga puta lako pročitale slikovnicu, ali nisu znale da se radi o skladbi. Nakon što smo im objasnili da svaki lik karakterizira određeni instrument poslušali smo skladbu koji izvodi Stadium Symphony Orchestra Of New York . Bilo im je interesantno slušati i pogađati kada se koji lik pojavljuje u skladbi.

Nakon što smo poslušali izvedbu simfonijskog orkestra pogledali smo i animirani glazbeni film (Disney) “Peća  i vuk“ u kojem je narator poznati engleski glazbenik David Bowie.

Šljukice su u svoje bilježnice zalijepile sve važne informacije o ovoj simfonijskoj priči. Djeci su se više svidjeli simfonijska izvedba i animirani film, nego priča koju su čitali. Ona im je bila nekako „prazna“ bez prevelike radnje. Čak i samo hvatanje vuka i njegov odlazak u zoološki vrt nije ih se previše dojmio. Šljukice su nakon pročitanog, poslušnog i  odgledanog  priču ocijenile s 3,7.

Aktivnosti čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo“ podržava Ministarstvo kulture i medija.