Čitajući priče pobijedi strah od mraka

Na našem druženje uz priče čitali smo slikovnicu „Orion i mrak“ ( Ema Yareltt / Prijevod:  Ozren Doležal / Nakladnik: Profil knjiga). Dječak Orion boji se osa i čudovišta, i djevojčica, i šupe, i oluje, i pasa, i pauka, i visine, ali više od svega, boji se MRAKA!

„Zovem se Orion i moglo bi se reći da se bojim svega i svačega. Mama mi kaže da imam bujnu maštu i nema se čega plašiti. E pa lako je to reći. Jer, koliko vidim, svijet je prepun strahova. No postoji nešto čega se bojim više od svega…MRAK.“

Pokušao ga se riješiti na razne domišljate načine; htio je jesti puno mrkve da bolje vidi u mraku, zarobiti Sunce, obojiti sobu neonskom bojom… no ništa od toga mu nije pomoglo, sve dok ga jedne večeri nije posjetio ON, baš ON, njegov najveći strah – MRAK!

Orion je tada shvati da Mrak uopće nije onakav kakvim ga je on zamišljao, te zajedno kreću u pustolovinu otkrivanja najmračnijeg mraka. S vremenom njih dvoje postaju najbolji prijatelji, a Orion je shvatio da će strah od mraka nestati ako se prestane brinuti.

„Mrak može biti zabavan, mrak može biti zanimljiv, mrak može biti čaroban. I, što je najvažnije od svega…Mrak je moj prijatelj. A nitko se (čak ni ja) ne boji svojega najboljeg prijatelja.“

Djeca su s Majom podijelila svoje strahove. Neki se boje visine, dlakavih pauka, buke, pa čak i mraka, ali su zaključili da se od sada više neće bojati. Probat će kao i Orion sklopiti prijateljstvo s Mrakom.

Ova priča je dobar podsjetnik da je dječja mašta bujna i da njihovi strahovi mogu biti itekako stvarni i teški tijekom odrastanja. Zato su slikovnice odličan alat za pomoć roditeljima u ovakvim situacijama. Ova slikovnica može olakšati mališanima da imenuju svoje strahove, a samim time ih i prihvate strahove. Kada im se objasni nepoznato, odagnaju strahovi  dijete će opušteno zaspati, a s njime i roditelji!

Dvoje malih prijatelja, za redovne dolaske na priče, nagradili smo sa slikovnicama. Aktivnost Vrijeme je za priču uz…podržava Ministarstvo kulture i medija.

p.s.  Aklufobija (niktofobija ili skotofobija) je iracionalni strah od mraka.