Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: Lažeš, Melita

Odgođeno prosinačko  druženje odradili smo u siječnju. Čitali smo roman Ivana Kušana Lažeš, Melita“.

Bezvremenska priča o laganju i lažima, ali i odrastanju i obiteljskim odnosima. Glavna junakinja je djevojčica Melita koja laže u svakoj prilici. Mamu Melitino laganje izluđuju, dok ga tata minorizira. Nenad je Melitin stariji brat, koji obožava jesti. Tako da je u svojoj trinaestoj godini bio debeo kao tri obična dječaka ili kao četiri djevojčice Melitinih godina.

Melitina mama dobiva brzojav da se teta Melanija razboljela i žurno otputuje. Nakon njenog odlaska tata, Nenad, profesor Vadovec, susjed Ružić i njeni prijatelji odluče kako će Melitu odučiti od laganja.

Izmislila je kako je Sultana pregazio tramvaj, da je kanarinac Finki nestao, da je uvrijedila Šilju i Vericu  i da je pronašla dobitni srećku itd., a ova udružena ekipa odlučila je sve njene laži pretvoriti u istinu. Meliti više ništa nije bilo jasno. Kako su sve njene laži postale istina?!

Kada je Melita susrela medvjeda u vrtu, nitko joj nije vjerovao. Pa se tata preobukao u medvjeda i zbog toga dobio batine, jer se saznalo da je prava životinja pobjegla iz zoološkog vrta. Mamin povratak spašava cijelu ovo kompliciranu situaciju.

Melita na kraju otkriva da je sve to bila „namještaljka“ ali joj jedna stvar nije bila jasna.

„Samo ne znam što vi meni niste odmah rekli u li: Melita, lažeš…ti si lažljivica. A ne ovakve, onakve.  Ah nećemo više o tome pričati. Sreća da se pojavio taj medo. I sreća što se mama vratila.“

Djeci je roman bio lagan za čitanje. Ilustracija nema puno, ali u jednom od izdanja, koje je ilustrirao sam Ivan Kušan (Nakladnik: Zagrebačka stvarnost), crteži su im bili toliko jako strašni i nije im bilo jasno da su takvi završili u knjizi za djecu.

Svidjela ima se Melita i njeni prijatelji Šiljo i Verica. Nakon razgovora shvatili su da u romanu ne laže samo Melita. Tata potajno puši, a tvrdi da više ne puši. Nenad tvrdi da nije jeo jagode, a sutradan dobije osip. Teta Melanija je tvrdila da je teško bolesna, a zapravo nije.

„Baš  su smiješni ti ljudi – rekao je Sultan kanarincu Finkiju. – Nema nijednog koji ne izmišlja, a svatko se ljuti kad drugi izvali kakvu izmišljotinu. – Tako je Sultane, – odvrati Finki na jeziku kanarinaca. – A onda još kažu: Lažeš ko pas. Sram ih bilo!“

Nakon razgovora o romani pogledali smo prvu epizodu istoimene tv serije snimljenu 1983.g. Svidjeli su ima glumci koji s predstavljali likove iz romana. Naglašavali su razlike između knjige i romana. Djeca su romanu Ivana Kušana „Lažeš, Melita“ dali ocjenu 4,4.

Ministarstvo kulture i medija podržava Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“.