Biti drugačiji je baš fora

U petak smo čitali slikovnicu „Olivia i vilinske princeze”, autora i ilustratora Iana Falconera (Nakladnik: Profil knjiga). Olivia je mala svinjica koja ima krizu identiteta. Svuda oko nje su sve same princeze u ružičastim haljinicama sa sjajnim krunama. Ona želi biti drugačija, želi se isticati. Na jednoj rođendanskoj zabavi sve djevojčice bile su odjevene u ružičaste sjajne suknje i sve su imale krune i čarobne štapiće, čak i nekoliko dječaka. Olivia je odabrala mornarsku majicu, uske hlače, bisernu ogrlicu, sunčane naočale, crvenu torbu i šešir za vrt. Za plesnu predstavu u vrtiću sve su bile balerine, vilinske princeze, a za Noć vještica opet princeze. Olivia je bila bradavičasta svinja i bila je jako upečatljiva. Stalno se pitala:

Zašto svi žele izgledati isto?

Ako su svi princeze, onda princeze nisu ništa posebno! – rekla je Olivia.”

Na kraju dana, majka joj je pročitala nekoliko priča i došlo je vrijeme spavanja. Olivia nije mogla zaspati, cijelo vrijeme je razmišljala što mi mogla biti. Možda medicinska sestra koja će se posvetiti bolesnima i starijima, možda posvoji siročad iz cijelog svijeta ili bude novinska izvjestiteljica koja otkriva razna korporativna zlodjela. Nakon poduljeg razmišljanja, odjednom joj je sinulo:

Znam….Želim biti kraljica.”

Uz Oliviu i djeca su izrazila što bi željela biti kad odrastu. A zahvaljujući vjernim dolascima, naša mala prijateljica Ana dobila je slikovnicu na dar. Na kraju smo se svi počastili bombonima. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”