I kukci se mogu voljeti

Prošli petak čitali smo slikovnicu „Ela spasiteljica pčela” autorice Catherine Jacob (Ilustrirala: Lucy Fleming / prijevod: Katarina Ivanjek / nakladnik: Školska knjiga) o hrabroj djevojčici Eli koja voli baš sve kukce. Jednog dana Ela za svoj 6.rođendan od bake na poklon dobije čarobno povećalo. Čim se uputi na dvorište i pogleda kroz svoje povećalo pred njom se otvori cijeli svijet malih kukaca. Od marljivih mrava, bubamara, puževa, gusjenica i pauka, pa sve do pčelica. Gledajući svaki taj mali život kako juri, odjednom pred Elu doleti pčelica i zamoli za pomoć:

„Elice, pomozi, nije nama lako!
Tvoj je susjed Janko zamolio tatu da pokosi
cijeli vrt, cvijeće i salatu! Nevolja se sprema,
bojimo se, pomoći nam nema!”

Ela brzo donese odluku i uputi se prema Jankovoj kući. Nakon što mu je iznijela problem, Janko se razljutio, tražio da se pčele odsele i otjerao Elu. Ela se nije obeshrabrila, smislila je plan. Janka će uhvatiti, svezati u kukuljicu i držati tako sve dok ne počne poštivati pčele. Janko se, onako sav vezan prestrašio i tada priznao da se boji svih kukaca i da zato ne ide van iz kuće i nikad se ne igra na travi.
Zatim mu je Ela gledajući kroz povećalo pokazala koliko je čaroban svijet malih kukaca. I Janko shvati da je vrt izvor života i sreće.

Ova prekrasna priča pisana u rimi, djeci je pokazala svu važnost malih kukaca. Naučili smo i mnogošto o njima, da skakavci imaju uši na trbuščiću, da neki leptiri u amazonskoj prašumi mirišu na kokice i da mravi mogu nositi stotinu puta veću težinu od svoje. A uz pomoć povećala smo provjerili da li pauk stvarno ima 8 nogu. Naši prijatelji Nikol i Jan skupili su svih 12 štambiljića i na dar dobili slikovnicu. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”