Baš je dobro biti JA

Prošli petak čitali smo slikovnicu „Slonić po imenu JA” autora hit slikovnice “Žirafe plesati ne znaju” Giles Andreae (Ilustrirao: Guy Parket-Rees / prijevod: Ozren Doležal / nakladnik: Profil knjiga). Ova prekrasna priča govori o hrabrosti i prihvaćanju da budemo ono što jesmo. Stari slonovski običaj kaže da svaki slonić mora dokazati u čemu je vješt, te će od kralja slonova dobiti svoje slonovsko ime. Svi su se slonovi redali jedan za drugim, dobivali ime Slonica Snažna, Slon Bučni. Svi, osim malenog Nam-Nama. On se skrivao i nećkao jer nije bio siguran koja je njegova vještina. Kada ga je kralj slonova prozvao Nam-Nam je dao sve od sebe da pokaže što zna, ali je njegova izvedba naišla na ruganje i ismjehivanje.

„Srednja žalost!” vikne kralj. „Ne može to tako!”
Jadni se Nam-Nam crveni dok se cijelo krdo smije.
„Dobit ćeš ime SLON VELIKA NULA.
Da, slon koji baš ništa pokazao nije!”

Nam-Nam se rastužio i odlučio otići daleko od kuće. Došao je do oaze gdje su ga životinje srdačno prihvatile, pa je svima postao drag. Tada im je Nam-Nam ispričao svoju priču o tome kako nije dobio svoje slonovsko ime jer nije dobar u ničemu. Na tu besmislicu su se životinje ljutito ustale i rekle:

„U mnogim si stvarima SJAJAN, vjeruj mi na riječ!
DOBAR si prijatelj, znamo to SVI!
Od svih životinja na ovoj ravnici
samo je jedan, jedini – TI!”

Životinje su se složile da moraju zajedno krenuti prema domu Nam-Nama i objasniti slonovskom kralju kako je tupav i blesav i kako uvelike griješi. Čim su stigli, slonić Nam-Nam je hrabro izišao pred kralja i predstavio se kao SLON JA. Kralj je ostao iznenađen, ali je uskoro priznao da je najbolje biti ono što jesmo i da je najvažnije da smo zadovoljni samim sobom.

Djeci se priča jako svidjela i svi su na kraju željeli biti svoji, baš kao Slonić JA. A za vjerne dolaske naša mala prijateljica Veronika je nagrađena slikovnicom. Još se kratko družimo na pričama petkom u Knjiguljici prije ljetne stanke. A zatim nas potražite na raznim ljetnim manifestacijama u gradu Karlovcu i Ozlju.
Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”