Od Grozomora do prijatelja

Može li nešto grozomorno biti zabavno? Itekako može, ako čitaš „Grozmorovu gozbu(EmaYarlett / Prijeovd: Ozren Doležal / Nakladni: Profil).

Čudovište Grozomor je ulovio Ručak. To ništa ne bi bilo čudno, da taj Ručak nije dječak. I taj Ručak mu se činio toliko slastan da ga je odlučio podijeliti s prijateljima. Grozomor je svakom poslao pozivnicu na Grozomorovu gozbu.

„S veseljem vas pozivam na Grozomorovu gozbu u Grozomorovu špilju ove subote. Ručak će biti poslužen.“

Nije prošlo dugo i stigao je prvi odgovor. Sir Trbožder se zahvaljuje na pozivu i traži od Grozomora da dobro utovi Ručak i da mu sačuva prstiće za grickanje.  Grozomor odmah odluči utoviti dječaka trulim napojem, no Ručak je imao bolju ideju.

„Ali što kažete na malo fine čokoladne torte?“ Od nje bih se daleko više udebljao.

Grozomor nikada prije nije probao toru od čokolade, no oduševio se okusom. Jelu su je cijelu noć i Grozomor se nadao da će Ručak ovako dovoljno udebljati za Sira Trboždera. Madam Vodoriga je pismu tražila da Ručak bude dobro nasoljen, pa je Ručak odveo Grozomora na kupanje u moru. Odlično su se zabavili, a i Ručak se tako dobro nasolio.

Div Gunđo i div Mrmljo javili su da dolaze i da žele da Ručak bude ekstra blatnjav i sluzav. Umjesto blatnjave kupke u kadi Ručak je predložio da se odu u močvaru zaljigaviti. Bila je to sjajno blatnjava ideja. Krznovilka je uz potvrdu dolaska navela i neke svoje prehrambene zamolbe:

„Ručak mora biti dobro ohlađen, bez čarapa, cipela i nožnih prstiju, bez glutena i mliječnih proizvoda, bez kostiju i mora bit leden.“

Ručak je i ovoga imao sjajnu ideju kako da se dobro rashlade. Proveli su fantastičan dana na snijegu. Grozomor je na kraju dana shvatio da je Ručak dobro ugojen, nasoljen, blatnjav i ohlađen, ali više nije htio pojesti Ručak.

Grozomor je razmišljao da Ručak pobjegne ili da se sakrije, ali tada bi se druga čudovišta na njega naljutila.  Nije bilo izlaza.

„Jednostavno ću morati poslužiti Ručak – pomislio je Grozomor.“

I tako je bilo, sutradan Ručak je bio poslužen. Sir Trbožder, Madam Vodoriga, Krznovilka, Divovi Gunđo i Mrmljo uživali su slasnoj Grozomorovoj gozbi. Čokoladni prstići, ledne lizalica, slane kokice i čokoladna blatna torta oduševile su goste. I sam Ručak se odlično zabavio.

Djecu je oduševila ova priča. Uživali su svakom pročitanom pismu i s posebnim „gađenjem“ odobravali čudovišne prijedloge. Svidjela su ima se pisma koje se unutar knjige mogu otvarati. Takva interakcija je uvijek dobrodošla kod djece. Na početku priče nije im se svidjelo da je Ručak dječak i svi su se u tome prepoznali i rekli da ne bi voljeli da ih čudovište pojede – s čarapama ili bez njih. Svi oni jako vole svoje prstiće i radi bi ih zadržavali. Drago im je bilo vidjeti Grozomora kako se tijekom priče mijenja – od čudovišta do prijatelja.

Na početku knjige nalaze „grozomorni“ recepti, a na kraju recepti slastica koje su na kraju poslužene na „Grozomorovoj gozbi“. Ukoliko imate sve namirnice možete pripremiti Nokte s krumpirima i pireom o nožnih prstiju ili suši od očiju. Zabava zagarantirana!

Naše male prijatelje, za vjerne dolaske, uvijek darujemo slikovnicom. Hvala što volite i dolazite na priče.

Ministarstvo kulture i medija podražava naš program „Vrijeme je za priču“.