Mudrost pronalazimo na neočekivanim mjestima

O tome kako prevladati strah govori slikovnica „Mali vitez“ (Daniela Römer / Ilustracije: Susanne Wechdorn / Prijevod: Krešimir Krnic /Nakladnik: Ibis grafika).

Mali vitez živi u dvorcu s tri kule, dvjesto trideset i osam izbočina i sedam dvorskih duhova. Vješt je i zaigran, ali ima jedan veliki problem. Boji se konja.

„Kad ugleda konja, zubi mu cvokoću. Kad začuje rzanje konjsko, klecaju mu koljena. A kada pomisli na jahanje, toliko drhti da njegov oklop zvecka.“

Svi u njegovoj obitelji vrsni u konjanici, pa čak i prapradjed duh koji jaše nebeskim visinama. Uz roditeljsko negodovanje Mali vitez odluči postati drugačiji vitez. Probao je jahati na mačko, no ona se pokazala malena. Krava mu je bila prevelika. No dvorska koza učini se baš onakvom kakva treba.

Jednog dana koza stane pasti kraj konjskog obora, a Mali vitez protrne od straha ugledavši konje. Pokušao je kozu nagovoriti da promjene mjesto, no ona nije htjela ni čuti.

„Konji su zaista smiješni – govori koza, kada im se žuri tre na sasvim osobit način. Otprilike ovako.“

Koza stane imitirati trčanje konja, a Mali vitez je bio propisno prodrman njenim skakanjem. No koza je ozlijedila nožicu i što sad? Mali vitez ponudi pomoć.

„Da te ponesem kući? – pita. Da, molim – reče koza. Mali vitez naprti kozu na svoja ramena i polazi kući. Ne odmiče daleko, kadli – koza mu preteška.“

Ne preostane mu ništa drugo nego zamoliti konja za pomoć. Ovaj se zbuni jer se dobro zna da konji ne nose koze, ali uz nagovaranje Mali vitez prebaci kozu preko konja. No ne prođu daleko koza u očaju zazove: „Pomoć, ja klizim dolje!“

Mali vitez se ohrabri i popne na konja, kako bi do dvorca doveo svoju ozlijeđenu prijateljicu. I tako njih troje ušeću u dvorište dvorca. Otac i majka bili su u čudu. Koza se pokazala kao vrsna učiteljica jahanja.

Priča o Malom vitez svidjela se djeci. Bilo im je smiješno vidjeti ga kako jaše na kozu. Shvatili su da je koza samo „glumila“ da je ozlijeđena kako bi viteza naučila jahati. U želji da pomogne svojoj ozlijeđenoj prijateljici Mali vitez nije primijetio da se riješio straha od konja.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču“.