Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: „Tajna dvorca strave“

U lipnju smo čitali roman „Tajna dvorca strave“ iz serijala ‘Alfred Hitchcock vam predstavlja’, koji je kao ghost writer napisao Robert Arthur Jr. (Prijevod: Anka Katušić – Balen / Nakladnik: Hena com), gdje tri mlada detektiva – Jupiter, Pete i Bob – istražuju tajanstveni ukleti dvorac. Dječaci pokušavaju otkriti pravu istinu iza neobičnih pojava u dvorcu, koji je navodno uklet duhom bivšeg vlasnika. Robert Arthur sjajno gradi atmosferu napetosti, kombinirajući elemente straha s humorom i dječjom radoznalošću, dok likovi svojim prijateljstvom i timskim radom donose šarm cijeloj priči.

Misterij je pametno postavljen i potiče čitatelje na logičko razmišljanje, dok kuća zrači sablasnom i mračnom atmosferom. Djeca će uživati u istraživanju dok su njihovi umovi usmjereni na pronalazak logičnih objašnjenja za nadnaravne pojave.

Roman donosi izvrstan prikaz prijateljstva i timskog rada. Svaki od dječaka donosi jedinstvene vještine, a njihov međusobni odnos ključan je za suočavanje s opasnostima Dvorca strave. Struktura romana — s tragovima, lažnim smjerovima i zadovoljavajućim razrješenjem — čini ga zabavnim i intelektualno poticajnim štivom. I upravo je to razlog zašto se Šljukicama ovaj roman svidio.

Kako i uvijek, da proslavimo kralj školske godine pogledali smo i filmsku adaptaciju romana iz 2009. godine, u režiji Floriana Baxmeyera. On donosi više akcije i vizualnih efekata, modernizirajući priču, ali gubi dio intelektualne dubine romana. Iako film uspijeva zadržati atmosferu ukletog dvorca i prijateljstvo glavnih likova, više se fokusira na spektakl nego na detektivski rad, što može razočarati ljubitelje originalne knjige. Ipak, ostaje zabavan za mlađu publiku i one nostalgične prema serijalu. Šljukice su roman „Tajna dvorca strave“ (uz igrani film) ocijene s 4,6 / 10.

Ministarstvo kulture i medija podržava rad dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo“.