Kako biti drugačiji i hrabar

Nije lako biti drugačiji, a nije lako ni nositi se sa strahom. Prošli petak čitali smo nove slikovnice „Riki” i „Riki je hrabar” autora i ilustratora Guido Van Genechten (Prijevod: Ivana Šabić Bilođerić / Nakladnik: Forum). Riki je zečić koji je drugačiji od ostalih. Postoje debeli, mršavi, visoki, niski, pametni, blesavi i razni drugi zečevi. I svi oni imaju dva dugačka uha. I Riki ima dva dugačka uha, ali mu je desno uho savinuto i ne stoji uspravno. Zbog toga su mu se izrugivali drugi zečevi i nazivali ga Krivouhi. Riki je najviše od svega želio imati dva uspravna uha. Pokušavao je na sve načine ispraviti uho, ali bez uspjeha. Na kraju je otišao liječniku. Liječnik ga je pregledao i rekao da je s uhom sve u redu. Možda mu malo nedostaje čvrstoće, uostalom sve su uši različite. Riki je razmišljao o tome i što je više razmišljao to mu je bilo jasnije.

„Istina je – sve su uši različite.
Mama ima slatke uši, a tata jake.
Djed ima pametne uši, a baka meke.”

Prihvatio je svoja dva uha, čak se i sam nasmijao njima. A zatim je krenuo u novu pustolovinu s prijateljima pokazujući im kako dobiti jedno savinuto uho.

Djeci se Riki jako svidio, tako da smo pročitali čak dvije slikovnice o Rikiju. Porazgovarali smo o tome kako nije lijepo izrugivati se prijateljima i kako je potrebno puno hrabrosti prihvatiti cijelog sebe. Hvala vam što volite i dolazite na priču 🙂

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”