Nije lako priznati poraz

Prva knjiga o ribi duginih boja objavljena je davne 1992.godine. Od tada svjetlucava ribica Srebrica osvaja svijet svojom porukom prijateljstva i dijeljenja. Mi smo na priči petkom čitali „Riba duginih boja uči da nije najvažnije pobijediti”. Autor cijele serije je Marcus Pfister, prevela je Kristina Kette, a izdavač je V.B.Z. U ovoj priči mala ribica Srebrica igra se skrivača sa prijateljima. Nije očekivala da neće uspjeti nikoga pronaći, kao ni to da će njeno skrovište uspjeti pronaći u tako kratkom roku i to najmanja od svih riba, mala plava riba Plavko. Nije mogla prihvatiti poraz, jako se naljutila i prekinula igru:

„Ah, ovo mi je preglupo! Ja se više neću igrati!”
odgovorila je Srebrica prkosno i otplivala.

Riba Crvenrepka kreće u potragu za njom. Pronašla ju je kod grebena. Objasnila joj je kako je pogriješila, kako je svojim ponašanjem uvrijedila druge prijatelje i kako ne može očekivati da uvijek pobijedi u igri. Srebrica je shvatila da je pogriješila i bilo ju je sram. Odlučila se ispričati prijateljima. Nije važno uvijek pobijediti, važno je sudjelovati i uživati u igri i veseliti se pobjedi i sreći drugih.

Djeca su nam priznala da i u svom vrtiću imaju prijatelje koji se jako naljute ako izgube u igri. I da se s takvom djecom baš i ne vole igrati. Shvatili smo da je najvažnije sudjelovati, ali je lijepo i pobijediti. Naša mala prijateljica Korana je za svoj vjerni dolazak dobila slikovnicu na dar. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”