Uz Ogledalce u Mjesec hrvatske knjige

Ovoga petka u Knjiguljici se tražilo mjesto više. Nismo mogli zamisliti ljepši način početka Mjeseca hrvatske knjige. Čitali smo slikovnicu „Ogledalce” (Grigor Vitez / ilustrirao: Tomislav Torjanac / nakladnik: Mozaik knjiga). Jednog dana na proplanku pronašao zec ogledalce. U njemu je vidio svoj odraz i pomislio da je to njegova slika.

Oh, pa to je moja slika! Samo ne mogu se sjetiti kad sam je izgubio….”

Vidjela je to i vjeverica i šojka kreštalica, koje su gledajući u ogledalce tvrdile da je slika njihova. I tada nastade velika prepirka i svađa među njima. Prolazio proplankom i medvjed, koji je, čuvši svađu, želio vidjeti o čemu se radi. Kad je medvjed u ogledalcu ugledao svoj odraz, nasmijao se i zecu, i vjeverici i šojki kreštalici. Jer slika je, naravno, bila njegova.

Budale! Baš budale! Ha-ha-ha! Pa vi se svađate oko moje slike! Slušajte, neka se netko od vas samo usudi još reći da je to njegova slika.

To je moja slika – odreza medvjed.”

I tako je medvjed odnio „sliku” svojoj kući i objesio je na zid. S djecom smo raspravljali tko je bio u pravu i čija je to bila „slika”. Gledali smo u ogledalce i razgovarali što znači naš odraz u njemu.

Na kraju su se svi složili da je slika ipak bila medvjeđa, jer s medvjedom nema šale 🙂

Podijelili smo puno novih knjižica, a za vjerne dolaske jednu našu prijateljicu nagradili smo slikovnicom. Hvala što volite i dolazite na priče!

Sljedeći vikend obilježavamo 5.rođendan Aquatike – slatkovodnog akvarija, a Knjiguljica je osmislila dječji program. Bit će priča, radionica, kviz, kreativne potrage i pripovijedanja, zato već danas u vaše kalendare zabilježite nova druženja. Vidimo se u petak, 22.10. u 11 sati, a subotu i nedjelju 23. i 24.10. u 10 sati  na šetnici kod Aquatike.

Ministarstvo kulture i medija podržava našu aktivnost „Vrijeme je za priču…”.