Uskršnja priča u Knjiguljici

U petak smo čitali slikovnicu „Velika gužva u Uskršnjem selu” (Ivana Šivak / Ilustracije: Iva Risek / Nakladnik: Turistička naklada). Pripreme za Uskrs bile su već u tijeku, pa zašto ne bi istražili što se zbiva u Uskršnjem selu gdje nas je odvela današnja priča. A kad tamo velika gužva. Riđa kvočka Frida digla je bunu protiv uskršnjih zečeva, nezadovoljna jer zečevi uzimaju svu slavu, a ipak su kokice te koje nesu jaja.

„Tko nese jaja?” „Mi” – promrmljale su okupljene koke.
„Prema čijem proizvodu rade čokoladne, šarene slatkiše? „
„Našem” – dodale su sad već sigurnije kokoši.
„Našem, naravno, nije li svako čokoladno jaje napravljeno po uzoru na naša, kokošja jaja?”
„Nego na čija” – viknula je jedna stara koka.
„I na kraju, nisu li baš naša djeca ta koju slikaju uz pisanice i na pisanicama,
ne rade li prema našim malim pilićima naljepnice za jaja?”
„Rade” – javila se opet stara kokoš.”

I tako je Frida zajedno sa svojim kokošima i transparentima došla do zeca Olafa, gradonačelnika Uskršnjeg sela da iznese svoje nezadovoljstvo. Olaf je baš u to vrijeme farbao novu pisanicu kojom su ukrašavali svoje selo, jer to je bio posao zečeva. Nakon što je poslušao Fridu odlučio je da će zečevi i kokoši zamijeniti svoje uloge. Kokoši će farbati pisanice, a zečevi će nesti jaja i paziti na male piliće. I kako to obično biva, uslijed sve te gužve zbog poslova koji ne znaju raditi, nastao je kaos i još veće nezadovoljstvo i među kokošima i među zečevima. Frida i Olaf su teška srca priznali da su bili u krivu, ispričali se jedno drugom i opet sve vratili kako je i bilo. A zečevi i kokoši vratili su se svojim poslovima i složno nastavili u pripremama za Uskrs.

Djeca su nam ispričala kako se ona pripremaju za Uskrs, saznali smo razne načine kako izrađuju pisanice i ono najvažnije, da dobivaju čokoladna jaja i čokoladne Uskršnje zečeve 😉 Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”