Susret uz Treptaje….i Dalibora Talajića

2.4. proglašen je Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, pa je stoga i cijeli travanj mjesec svjesnosti autizma. U Knjiguljici smo u suradnji s Udrugom Frendofon organizirali čitanje slikovnice „Plavi dan” na priči petkom, te gostovanje autora Dalibora Talajića. Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakterizira zaostajanje u razvoju socijalnih, jezičnih i govornih vještina, kao i različitih oblika ponašanja.

A upravo o tome govori i piše otac dječaka iz spektra autizma, Dalibor Talajić, gost našeg Susreta s književnicima. Dalibor Talajić, sin operne dive Ljiljane Molnar Talajić, za sebe će reći da je strip crtač, ilustrator, glumac, profesor klarineta, pisac….ali prije svega otac jednog posebnog dječaka i jedne posebne djevojčice. Prva knjiga u kojoj hrabro progovara o borbi jednog oca i jednog dječaka „Most ponad burne rijeke” doživjela je već svoje II.izdanje. U toj knjizi Dalibor na dirljiv način opisuje snagu očinske ljubavi kako bi sina kojem je dijagnosticiran autizam usmjerio i učinio funkcionalnim u današnjem društvu koje priznaje jedino perfekcionizam.

Druga knjiga „Treptaji…ili dnevnik dvaju odrastanja” govori o zajedničkom odrastanju sina i kćeri i upravo smo o toj knjizi razgovarali s Daliborom. Knjiga je pisana u formi dnevnika sa crticama koje je Dalibor redovito zapisivao na facebooku. Razdoblje je to u kojem je njegov sin krenuo u osnovnu školu pri čemu progovara o problemima s kojima se suočavaju u školi, kod kuće, o svakodnevnom pomicanju granica, ali i o impresivnim rezultatima koji pružaju nadu svim roditeljima djece iz spektra autizma. Njegov sin danas pohađa Ugostiteljsku školu, priprema se za budućeg kuhara i najbolji je učenik u razredu. On danas samostalno uči, samostalno ide u školu, ima prijatelje, prošao je i svoj prvi samostalni izlazak s društvom i ljetno partijanje. Sve to zvuči sjajno, ali iza takvog puta krije se velika snaga, bol i udarci sa svih strana. Da bi to mogao preživjeti, Dalibor slikovito kaže: „Treba iščupati svoje srce i gaziti ga sve dok ne osjeti ništa.” Najveća postignuća zahvaljuje strogoj ABA metodi koju i dalje pohađaju jednom godišnje u Beogradu kod mr.sc Danijele Helc.

U knjizi progovara i o svojoj kćeri, njenoj zaigranosti, snazi i razumijevanju, te povezanosti brata i sestre. I kaže cilj mu je odgojiti princezu spremnu na rat.

Na kraju vrlo emotivnog druženja protkanog svakodnevnim životnim izazovima koje nosi roditeljstvo djece iz spektra autizma, kao majka triju djevojčica osjećam poniznost pred njihovom snagom. Snagom ljubavi, bola, usamljenosti, borbe i radosti.

Ministarstvo kulture i medija i Grad Karlovac podržava naš projekt i „Susreti s dječjim književnicima”.