U Knjiguljici je prava špica, kad se spominje kakica

Kakica je čarobna riječ. Spomeneš je samo jednom i samo se o njoj govori. Kad najaviš priču o kakici, onda se u Knjiguljici traži mjesto više.

Upravo tako je i bilo kada smo čitali slikovnicu „Tko se maloj krtici pokakao na glavu?  (Werner Holzwarth / Ilustracije: Wolf Erlbruch / Prijevod: Branka Grubić / Nakladnik: Petrine knjige).

Pogledom na naslovnicu vidimo malu krticu s kakicom navrh glave. Kada smo djecu upitali što misle tko se to maloj krtici pokakao na glavu odgovorili su: ptica, žirafa ili možda maca.

Kako uvijek radimo na proširenju našeg vokabulara pitali smo djecu znaju li kako se još može reći kakica. Dobili smo par dogovora – drekec, govance i izmet. Jedan dječak je ponosno kazao kaže se i shit.

Znači malo krtici se netko pokakao na glavu, a kako je slabovidna nije dobro vidjela tko je to učinio. U potrazi za počiniteljem susreće razne životinje koji svojom kakicom dokazuju da se oni nisu pokakali na njenu glavu.

Ptica ima bijelu kakicu. Konj kaka velike smeđe lopte. Zec rafalno ispaljuje mala okrugla zrnca. Koza ima brabonjke. Kravlja kakica je ogromna, dok je svinjska smrdljiva.

Muhe su joj pomogle otkriti počinitelja, ali mi vama nećemo. Zato vas pozivamo da obavezno pročitate ovu sjajnu slikovnicu. Djeci se jako svidjela mala krtica i njezina potraga. Kazali su da oni ne bi voljeli da im se netko pokaka na glavu. Slikovnica ima i edukativan karakter – podučava kako izgleda kakica pojedinih životinja.

Za vjerne dolaske nagradili smo slikovnicama naše dvije prijateljice. Hvala što volite i dolazite na priče.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču…“