Knjiguljica – najbolja samostalna knjižara u Hrvatskoj 2021. godine

Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je nagrade najboljim knjižarama i antikvarijatima. Nagrade su dodijeljene s ciljem podrške knjižarskoj djelatnosti i povećanju vidljivosti knjižara kao glavnih mjesta ne samo kupnje knjiga, već i susreta s čitateljskom publikom. Na Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2021. godini prijavilo se 40 knjižara i antikvarijata – 22 knjižare u okviru knjižarskih lanaca, 10 samostalnih knjižara i osam antikvarijata, od kojih 17 iz Zagrebu.

Naša mala nezavisna knjižara osvojila je prvu nagradu za najbolju samostalnu knjižaru u Hrvatskoj 2021. godine. Malo je reći koliko smo bili uzbuđeni i sretni kada smo saznali da smo najbolji od najboljih.

Druga nagrada pripala je knjižari Nova iz Osijeka i treća Striparnici Columbo iz Splita, te najboljoj samostalnoj u Zagrebu – knjižari Fraktura.

U kategoriji antikvarijata prvu nagradu dobio je riječki antikvarijat Ex Libris iz Rijeke, drugo mjesto Ezop iz Osijeka, treće antikvarijat udruge Krilo Labina iz Labina, a za najbolji iz Zagreba antikvarijat Bilbos.

U okviru knjižarskih lanaca izvan Zagreba nagrade su pripale: prva knjižari Hoću knjigu u Joker centru u Splitu, druga knjižari Znanje u Slavonskom Brodu i treća knjižari Verbum iz Vinkovaca, dok u Zagrebu za najbolju knjižaru u okviru lanca proglašena Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj ulici.

Obrazloženje povjerenstva:

Dječja knjižara Knjiguljica iz Karlovca smještena u staroj gradskoj jezgri, očarava toplinom prostora te stručnošću, brižnošću i velikom predanošću vlasnika knjižara. Osim promocije i prodaje brižno odabranih kvalitetnih knjiga za djecu i slikovnica, knjižara svojim redovitim književnim programima, večerima čitanja i druženja stvara novu čitalačku publiku i potiče kulturu čitanja. Uz programe za djecu, ugošćuje i književni klub za odraslu publiku. Kao nezaobilazno mjesto u Karlovcu i jedina dječja knjižara u Hrvatskoj, ali i kao referencija za kvalitetu kad je riječ o književnosti za djecu i mlade, Knjiguljica dobiva prvu nagradu za najbolju samostalnu knjižaru u Godini čitanja izvan Zagreba.

Ova nagrada je potvrda našeg predanog rada na promicanju čitanja i ljubavi prema pisanoj riječi. Veseli nas potvrda i pohvala struke, jer znamo da smo na pravom putu. Veliko hvala svim našim kupcima i pratiteljima na društvenim mrežama. Najveće hvala zaslužuju djeca i roditelji koji zadnjih osam godina vole i dolaze na priče u našu knjižaru. Bez naše vjerne publike, ne bi bilo ni ove nagrade. Zato je ova nagrada njihova koliko i naša. Ona nas obvezuje, ali i daje vjetar u leđa. Trudit ćemo se biti još i bolji u godinama koje su pred nama.

Hvala Ministarstvu kulture i medija na podršci naših programa te vjerujemo da ćemo i dalje zajedno predano raditi na promicanju čitanja i ljubavi prema pisanoj riječi kod djece i mladih. Na slijedećoj poveznici pročitajte svo o Godini čitanja u brojkama!