1. rođendan „Šljukinog gnijezda” uz knjigu Dnevnik Elize Boom: Moja eksplozivna pustolovina

U studenom smo čitali roman „Dnevnik Elize Boom – Moja eksplozivna pustolovina(Emily Gale/ Ilustracije: Joëlle Dreidemy / Prievod: Tomislav Zagoda / Nakladnik: Opus gradna).

To je roman o djevojčici Elizi koja je želi postati izumiteljica i znanstvenica, kao što je i njen otac. Eliza živi u jednoj naoko običnoj obitelji u kojoj zapravo ništa nije bilo obično. Njen otac je izumitelj i radi za vladu, a njena maćeha se, po njenom shvaćanju, bavi isključivo vrtlarenjem i djecom. Obitelj čini još i Elizina sestra Plum i pas Einstein. I tako, u toj neobičnoj obitelji, Eliza je tražila svoje mjesto koje je pronašla u laboratoriju. Svakodnevno je stvara neobične izume koje je zapisuje u svoj dnevnik i zbog toga je i u školi smatraju čudakinjom, a jedino društvo koje je imala bio je njen pas Einstein.

Jednog dana Zoe, razredna kraljica opačina, pozove Elizu na rođendansku proslavu. Eliza je namjeravala ostaviti dojam, te je za poklon izabrala traku koju je pronašla u tatinom laboratiju, a za koju je smatrala da se radi o vrpci za kosu. I tu kreće Elizina pustolovina, jer traka nije bila vrpca za kosu, već tatin izum koji je sadržavao špijunske poruke. U njenoj pustolovini pridružuje joj se Amy, nova učenica iz njenog razreda, te dvije prijateljice zajedno pokušavaju vratiti vrpcu, što nije nimalo lako. Uz to, imaju i novu prijetnju u obliku bradatog špijuna Molea koji je također u potrazi za trakom i koji je oteo pravu ravnateljicu škole. Dvije prijateljice moraju pronaći način kako spasiti ravnateljicu i vratiti traku sa špijunskim porukama u prave ruke. U tome će im pomoći Elizini izumi i naravno, Einstein.

Kako su djevojčice riješile špijunski slučaj pročitajte u romanu, a mi ćemo vam samo šapnuti da je Eliza na tom putu otkrila vrijednost obitelji i prijateljstva.

A izumi, slijedi izum br.102. Najbolja stvar u vezi izuma je ta da možeš „pomoći” svojim prijateljima jer kosa Zoe nakon što je koristila moje Diva-Pro Ultra-Grijane Uvijače Kose je izgledala naprosto „savršeno”. 🙂

Članovi čitateljskog kluba su se i ovog puta istakli u raspravi, a posebice u opisu osobina Elize Boom. Knjiga im se jako svidjela i preporučuju je svima za čitanje. Neki su pročitali čak i drugi nastavak „Dnevnik Elize Boom – Moja zzzujastična istraga“. Uz tortu proslavili smo i prvu godinu našeg malog čitateljskog kluba i pritom se super zabavljali.  Šljukice su knjizi dale ocjenu 4,8, a što je Einstein uslikao Super-Tajnom-Špijunskom kamerom saznat ćemo na sljedećem sastanku kluba.

Aktivnosti Čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo” podržava Ministarstvo kulture i medija.