Knjiguljica na Okusima svijeta

Nakon pune dvije godine opet smo se družili na Okusima svijeta, manifestaciji koja donosi šarenilo boja i okusa, priča i legendi iz dalekih zemalja, a sve pod okriljem Međunarodnog festivala folklora. Na Okuse svijeta krenuli smo s našom putovnicom i programom „Putujemo svijetom“.

Prvi dan posjetili smo daleki Brazil, zemlju karnevala, sambe i jarkih boja. Brazilskom pričom „Kako je pjegava kokoš dobila svoje pjege?“ odveli smo djecu na putovanje u tu daleku zemlju. Nakon priče kreativno smo stvarali, a što drugo, već brazilsku karnevalsku masku. Bilo je tu svega, šarenilo boja, šljokica, perja. Toliko nam je bilo zabavno da su nam se pridružile sve generacije.

Drugi dan nas je omela kiša, pa je naše putovanje u SAD prebačeno za dan kasnije. Stoga smo se u taj četvrtak uputili preko oceana i ispripovijedali priču o Lijenom Jacku. I djeca i odrasli toliko su se uživili u priču da su zajedno s Lijenim Jackom tražili posao, nosili šalicu mlijeka u džepu, vukli komad mesa na uzici i nosili magarca na ramenu. Otkrili smo kako nam lijenost ipak može donijeti bogatstvo i sreću, ali ne bez rada. A onda smo se vratili u Europu, u susjednu Mađarsku gdje nas je dočekala Juliška i njen otac. Djeca su saznala kako na svijetu postoje čudni ljudi koji košarom grabe svijetlost i vilama skupljaju orahe. Jer u pričama je sve moguće, pa čak u jednom danu putovati na razna udaljena mjesta.

Na kreativnim radionicama izrađivali smo „Krunu Kipa slobode“ i ogrlice s mađarskim narodnim motivima. Djeca, a i neki roditelji pokazali su zavidnu vještinu kreativnosti i mašte, pa se naša Promenada razlila bojama zastave SAD-a i tradicionalnim mađarskim cvjetovima.

Zadnji dan je bio ponešto drugačiji. Umjesto priče, na Okuse svijeta donijeli smo kviz i kreativnu igru potrage. U kvizu su djeca s roditeljima pokazali znanje o zemljama sudionicama ovogodišnjeg Međunarodnog festivala foklora, Mađarskoj, Brazilu, Poljskoj, SAD-u i Kolumbiji, a najbolji znalci osvojili su slikovnice. Zatim je uslijedila kreativna igra potrage u kojoj su se djeca „raspršila“ po cijeloj Promenadi i Glazbenom paviljonu u potrazi za kuhačama, začinima i Okusima svijeta. Na kraju smo kreativnom radionicom otputovali u daleku Kolumbiju izrađujući najpoznatiji kolumbijski šešir „El sombrero vueltiao“.

Hvala Međunarodnom festivalu folklora i Okusima svijeta na pozivu i ukazanom povjerenju, uživali smo biti dio tog prekrasnog događanja. Hvala i svima vama koji ste slušali priče, igrali se s nama i kreativno stvarali!

 

A mi smo već u potrazi za novim pričama koje ćemo vam donijeti na budućim događanjima, zato nas zapratite na Facebook i Instagram stranici.