Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: Loši momci

Lipanjsko druženje razlikovalo se od dosadašnjih druženja, jer smo ovoga puta susret odradili u vlaku. Pitate se kako i zašto vlak?

U lipnju smo trebali pročitati roman „Loši momci 3: Klupko krzna uzvraća udarac“ Aarona Blabeya (Prijevod: Andrea Begović / Nakladnik: Profil knjiga). Na izbor smo dali, tko stigne, da pročita i prva dva dijela.

Ova urnebesna serija romana prodana je u 10 milijuna primjeraka i objavljena u 41 zemlji svijeta. Na listi bestselera New York Timesa nalazi se više od 100 tjedana, a ove godine izašao je šesnaesti nastavak. Nadamo se da će svi biti prevedeni i kod nas?!

Da se sad vratimo na vlak. Kako se u kinu počeo prikazivati animirani film, koji je snimljen po ovoj seriji Aarona Blabeya, nismo to smjeli propustiti. Tako da smo se vlakom otputili u Zagreb u kino.

Bila je to prava pustolovina. U vlaku smo razgovarali o romanu i kakav je dojam na njih ostavio. Djeca su se složila da već dugo nisi čitali nešto smješnije. Svako od njih, među likovima, imao je svog favorita:

Morski pas – zato što je velik, boji se pauka i super se kamuflira

Vuk – zato što je smiješan, daje glupe ideje i uvijek nasjedne na nečiju foru

Pirana – zbog naglaska, smiješna je i svi misle da je ona ogromna sardina

Pauk – zato što predosjeća nevolju i voli se grliti

Zmija – zato što je smiješna i kako je uspjela progutati sve piliće na farmi

U Remetincu su smo sišli s vlaka i pješice se uputili u Cinestar Arena Imax®. Nakon kupljenih karata i kokica, film je mogao početi. Djeca su baš uživala, a i mi.

Na povratku, u vlaku, razgovarali smo o razlici između romana i animiranog filma. Shvatili su da sve što se nalazi u knjigama ne može stati u jedan film. Zapazili su da su obrađene i neke teme kojih nema u prva tri dijela, koliko ih je do sada u Hrvatskoj prevedeno. Začudili su se da se u Tarantula u romanu zove Nogi (i da je muško), a u filmu Mreža (i da je žensko).

Kako nam je ovo bio zadnji susret prije ljetne stanke, kod kuće smo se počastili s finom klopom u McDonaldsu.

Djeci su se romani jako svidjeli i ocijenili su ih s 4,9 dok su filmu dali čistu 5. Poručuju svima da obavezno pročitaju serijal Loši momci, jer zabava i smijeh su zagarantirani.

Ministarstvo kulture i medija podržava Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“.