Kako odabrati kvalitetnu slikovnicu?

piše: Bojana Bajić

Roditelji, odgajatelji, skrbnici i nastavnici svjesni su da slikovnica treba biti psihološki, lingvistički i pedagoški primjerena, ali su često i u nedoumici gdje i kako da u mnoštvu slikovnica pronađu onu pravu koja će ispuniti svoju svrhu? Svjesni su i da su kao odrasli odgovorni za razvoj dobrog ukusa i da je slikovnica umjetnički sklad slikarstva i književnosti te da joj je namjena umjetnička i/li spoznajna, u novije vrijeme i problemska gdje nema zabranjenih tema.

Loša slikovnica dijete može naviknuti na kič, oskvrnuti mu jezični izričaj, emocionalno ga ostaviti ravnodušnim te ga neprimjerenošću odvratiti od knjižnog svijeta i tako mu nanijeti nenadoknadivu štetu. Stoga provjeren sadržaj i kvalitetu valja potražiti u knjižarama.

Dječja knjižara Knjiguljica nagrađena je 1. nagradom Ministarstva kulture i medija za Najbolju samostalnu knjižaru u Hrvatskoj. Dobitnica je i Plakete Karlovačke županije za poseban doprinos u radu s djecom i u kulturnoj djelatnosti. Stručni žiri očarala je toplinom prostora, stručnošću, brižnošću i velikom predanošću knjižara. Upravo su upućenost i preporuka knjižara ključni u donošenju dobre odluke. U Knjiguljici ćemo Vas voditi kroz odabir prema Vašim individualnim željama i potrebama, a savjetovat ćemo Vas o najbitnijem:

  • obratite pažnju na dobnu preporuku izdavača istaknutu na koricama knjige
  • birajte u skladu s djetetovom razvojnom fazom
  • u obzir uzmite materijal, format i obradu
  • obratite pažnju na ilustracije, na količinu teksta i na suodnos teksta i slike
  • pažljivo odaberite temu i radnju
  • u razgovor s knjižarom kod donošenja odluke uključite i dijete.

Slikovnice bez teksta namijenjene najmlađoj djeci neka budu opremljene jednostavnim i jasnim ilustracijama bez zbunjujućih detalja. Do djetetove četvrte godine svrha ilustracije je tumačenje (životinja, osoba, predmeta). Od četvrte do šeste godine slika je još uvijek dominantna, no njezina svrha prerasta u izrazito estetsku da bi djetetu obogatila doživljaj čitanja.

Kod odabira slikovnice vodite se i imenima autora – izvornog teksta i prevoditelja, ukoliko je riječ o prijevodnoj književnosti; nepotpisanu slikovnicu nemojte ni uzeti u obzir. Postoje likovno zgodno opremljene slikovnice koje djetetu plijene pažnju, ali pri odabiru odite korak dalje i pročitajte tekst ili dijelove teksta i uvjerite se da je pisan kvalitetno. Kod teksta u ritmičkim stihovima i brojalicama pripazite da rimovane riječi imaju poetsku vrijednost i da se podudaraju slogovi, ne samo vokali radi zvučne sličnosti, što čitatelj svjesno ili nesvjesno percipira pa mu kvari ugođaj čitanja.

Prva dječja knjižara Knjiguljica Vaš je prvi izbor kod odabira kvalitetnih slikovnica, kod nas ćete dobiti pouzdanu preporuku prema svojim individualnim željama i potrebama. Obratite nam se s povjerenjem, naši Vas knjižari očekuju!