Dobrota je važna

Prošli petak čitali smo slikovnicu „Sjeverni jelen i dobrota” autora José Morána (ilustrator: Carmen Guerra, prijevod: Damir Ivankić i Neven Borić / nakladnik: Begen).

Priča je to o posebnom sjevernom jelenu imenom Rudolf. Čim se rodio, na nebu je zasjala nova zvijezda. Ubrzo su svi uvidjeli da je Rudolf poseban i ima veliko srce. Uvijek je želio pomoći drugima i biti dobar. Vrijeme je prolazilo, a Rudolf je rastao. Dolaskom hladne sjeverne zime jeleni se sele u šumu da bi se zaštitili od hladnoće. Jednog dana počeo je padati jako gust snijeg da se ništa nije vidjelo. Odjednom je nastala panika, a vođa krda je uzviknuo:

„Oprez, počnite trčati! Moramo odmah pobjeći!
Približava nam se čopor vukova!”

U svom tom kaosu, Rudolf je primijetio kako se jedan od jelena nalazi u problemima. Ne razmišljajući o opasnosti od vukova dotrčao je do njega kako bi mu pomogao, ali sve je bilo uzalud. Vukovi su se sve više približavali, a Rudolf je bio nemoćan. Od straha počeo je trčati, a snijeg je bio sve gušći. Ne videći ništa pred sobom, skočio je sa litice. Počeo je padati, ali se tada desilo čudo. Rudolf je letio! Tada je na na nebu ugledao drugačiju zvijezdu koja je sjajila više od drugih. Odlučio ju je slijediti. Zvijezda ga je dovela do štalice u kojoj je bio maleno novorođenče. Rudolf je osjetio mir i radost. Pred štalicom je upoznao krupnog starca odjevenog u crveno s dugom bijelom bradom koji ga je pozvao sa sobom.

„Zovu me Djed Božićnjak. Ti ćeš biti jedan od mojih jelena pratitelja i
pomoći mi da podijelim darove djeci diljem svijeta.
Danas je prvi Božić!”

I tako je nastala priča o sobu Rudolfu. Djeca su pitala zašto nema crveni nos. Obećali smo pisati ilustratorici i pokušati doći do odgovora. Naš mali prijatelj Rino je za vjerne dolaske nagrađen slikovnicom. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”