Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: Strip

“Stripovi su više od zabave, oni su način da se prenese dublja poruka. Kroz likove i priče, možemo istražiti složene teme poput pravde, prijateljstva i ljudske prirode.” Stan Lee

I vrapci na granama znaju da ekipa iz Šljukinog gnijezda obožava stripove, tako da im ovaj „izazov“ nije bio težak. Nismo odredili jedan naslov, već je svako mogao pročitati strip koji god želi i napisati kratki osvrt o njemu i zašto ga želi preporučiti drugima.

Pola naše ekipe posegnulo je za aktualnim hitom Dav Pilkey „Čovpas“, različitih naslova. Avanture o popularnom čovjeku-psu prevedene su na više od 21 svjetskog jezika, a da su priče zarazne i urnebesno smiješne dokazuje i više od 13 milijuna prodanih primjeraka samo ovog serijala.

Strip „Sestre Gremillet(Crtež: Barbucci / Scenarij Di Gregorio / Prijevod: Nataša Novaković / Nakladnik: Strip-agent) progovara o obiteljskoj tajni, a tri sestre je pokušavaju otkriti kroz cijeli serijal.

Sestre(Crtež: Maury William / Scenarij: Cazenove & William / Prijevod: Tvrtko Abramović) u fokusu imaju svakodnevni obiteljski život, dvije sestre, Maureen i Wendy koje su inspirirane Maruyjevim sestrama iz stvarnog života. se možda vole svim srcem, ali im nije jednostavno biti zajedno.

Kako bi to bilo govoriti o stripu bez superjunaka? Za to se pobrinuo naš Nikola koji je odabrao „Marvel Comics #1000(Ed Brisson , Jeph Loeb , Adam Goldberg , Al Ewing / Marvel) strip koji je izašao povodom 80. godišnjice Marvela. Svi heroji i zlikovci na jednom mjestu, u Marvelom univerzumu.

Strip je važan izraz umjetnosti i medij kroz koji se prenosi priča putem crteža i teksta. Njegova važnost seže izvan zabave i estetike, jer stripovi imaju sposobnost da:

  • Govore o kompleksnim idejama – prenose duboke poruke, ideje i emocije kroz kombinaciju vizualnih elemenata i dijaloga.
  • Potiču maštu i kreativnost – potiču čitatelje da koriste maštu kako bi dopunili praznine između slika i teksta, što potiče razmišljanje i kreativnost.
  • Otvaraju dijalog o važnim temama – Kroz svoje priče mogu istražiti širok spektar tema: društvene, političke, filozofske i moralne dileme, čime potiču dijalog i razumijevanje.
  • Pomažu u učenju čitanja – odličan su način za učenje čitanja jer kombiniraju tekstualne i vizualne elemente, što olakšava razumijevanje konteksta i novih riječi.
  • Izražavaju različite perspektive – kroz različite likove, žanrove i stilove, omogućuju izražavanje različitih perspektiva i iskustava, čime promoviraju raznolikost i inkluziju.
Uz njihove odabire djeci smo pokazali kakvi sve stripovi mogu biti. Od smiješnih i zabavnih do onih koji govore o teškim temama i moralnim dilemama. Jednima su se svidjeli oni koji govore o odrastanju, drugima o superjunacima, a neke su zadivili fantastični svjetovi s čudnovatim bićima. Iako su čitali različite naslove, Šljukice su jednoglasno strip ocijenile s 5 / 5.

Ministarstvo kulture i medija podržava rad dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo“.