Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: „Knjige lažu!“

U travnju smo čitali “Knjige lažu!”, dječji roman hrvatskog autora Darka Macana, s kojim je 1998. godine osvojio nagradu “Grigor Vitez”. Radnja prati Marina, običnog dječaka kojem se život u jednom danu potpuno preokrene. Naime, na vratu mu se nađe Blondi, ozloglašeni siledžija iz kvarta, a zaboravi i na važan pismeni iz matematike. Međutim, to je samo početak njegovih problema.

Marin na putu svog odrastanja bilježi događaje, suočavajući se s brojnim izazovima tipičnim za tinejdžersko doba, uključujući vršnjačko nasilje, školske obaveze i nagle životne promjene. Njegov najbolji prijatelj Martin, nadimkom Fikus, nema osobit interes za čitanje. No, kada se zaljubi u Vevu, djevojčicu koja često posjećuje knjižnicu, Fikus postaje strastveni čitatelj, nadajući se da će se tako približiti svojoj simpatiji.

Plan da se putem knjiga približi Vevi propada, a Fikus za sve optužuje literaturu. U međuvremenu, Veva se zaljubljuje u Marina, što dodatno komplicira odnose među prijateljima i unosi dodatnu dramu u priču. Ovaj ljubavni trokut prikazuje realistične i emotivne probleme s kojima se mladi često susreću, dodajući sloj dubine karakterizaciji likova.

Sam naslov romana “Knjige lažu!” zavarano je sve nas. Šljukice su s nestrpljenjem, iz priče u priču, čekale da vide kako naslov romana ima veze s knjigom. On je, zapravo, naslov zadnje priče u romanu u kojem se pojavljuju ljubavni problemi. Moramo reći da se upravo ta zadnja priča najviše svidjela našim Šljukicama. Ipak su oni u tim Marinovim godinama!

Roman je pisan jednostavnim, ali dinamičnim stilom koji će sigurno privući mlade čitatelje. Macanova sposobnost da kroz humor i ozbiljne teme stvori priču koja je i poučna i zabavna čini ovu knjigu vrijednom čitanja. Kroz likove i njihove interakcije, autor prikazuje proces odrastanja i suočavanja s vlastitim emocijama.

Kroz Marinove dogodovštine, Macan istražuje kako djeca percipiraju istinu i laž, te kako se suočavaju sa stvarnošću koja često nije onakva kakvom se čini.

“Knjige lažu!” nije samo uzbudljiva i zanimljiva priča, već i važan alat za poticanje kritičkog razmišljanja kod djece. Tematiziranjem ljubavnih problema i izazova odrastanja, Macan uspijeva uhvatiti suštinu tinejdžerskog života.

Iako smo puno razgovarali i diskusija je bila žustra, mislimo da su djeca prilikom ocjenjivanja bila preoštra. Roman su ocijenili s 3,9 / 5 iako su kroz razgovor pokazali puno veći interes i zadovoljstvo romanom.

Ministarstvo kulture i medija podržava rad dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo“.