Čokoladne pisanice i izgubljena ptičica

Na Veliki petak čitali smo blagdansku slikovnicu „Petru slavi Uskrs(Aline de Petiguy / Ilustracije Nancy Delvaux / Nakladnik: Forum Zadar).

Kao i svake godine na Uskrs, Petrina obitelj i rodbina okupili su se kod bake i djeda. U lovu na pisanice, Petra pored jednog razlomljenog jaja pronalazi malu ptičicu. No djeca su se silno začudila je jer jaje bilo čokoladno.

„To nije moguće  – reče Matko zabrinuto. Pa to su jaja od čokolade!

Nakon što je mala ptičica tužno pijukala djeca su otrčala reći odraslima da se ptičica izlegla iz čokoladnog jaja.  Mudri djed uzeo je ljestve i pošao prema dvorištu. Djeca su bila u čudu.

„Ne razumijem što će djedu ljestve za lov na jaja – čudi se Darko.“

Djed se popeo na ljestve i u krošnji stabla pronašao gnijezdo iz kojeg je ispala mala ptičica. Vratio je izgubljenog ptića njegovoj obitelji.

„Evo ga! Nadam se da će ptičica drugi put biti pažljivija.“

Djeca su mogla nastaviti lov na šarene pisanice. Djed ih je upozorio da ne bi trebali pojesti baš sva čokoladna jaja. No mudra Petra mu odgovori:

„Da…ali ćemo pogledati ima li unutra ptičica. Nikad se na zna!“

Djeci se svidjela priča o Petri, izgubljenoj ptičici i čokoladnim jajima.  Rekli su nam što za njih znači Uskrs i kako ga obilježavaju. Otkrili su nam kako ukrašavaju pisanice i koje sve slastice vole u ovo blagdansko vrijeme.

Podijelili smo čak dvije slikovnice kao nagradu za redovite dolaske na priče i dobro se zabavili!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču“.