Dobro se dobrim vraća

Živio jednom jedan kralj, a imao, lijep, veliki vrt. U vrtu je rasla prekrasna voćka.

Ovako započinje bajka „Stara voćka“ (Ruth Hurlimann / Prijevod: Mia Pervan-Plavec / Nakladnik: Mladost) koju nam je čitala naša draga prijateljica Nataša Vojnović.

Bajka je to o jednom kralju koji imao veliki voćnjak. U njemu je bilo mnogo voćki, no jedno stablo jabuke bilo mu je najmilije. U proljeće bi se voćka osula ružičastim cvjetovima, nalik na kitice cvijeća. Ljeti je bila pokrivena zelenim lišćem i plodovima što su zorili na suncu. U jesen je rađala velikim, slatkim jabukama. Kralj je svaki dan dolazio u vrt i jeo mirisne jabuke. Zato je bio zdrav i uvijek dobre volje.

Nakon mnogo plodnih godina, stablo jabuke ostalo je bez ploda. Kada kralj odluči posjeći staro stablo i sam se razboli. U čitavom kraljevstvu nije bilo liječnika koji bi mu mogao povratiti snagu.

Vrtlaru, koji je treba posjeći stablo, obratili su se životinje s molbom da ne posiječe staru voćku. Svakoj od njih, pticama, vjeverici i pčelama, to voćka je izvor hrane i sigurnosti. Pčele za uzvrat ponude med od kojeg je kralj odmah ozdravio.

Na svoj jedinstven način, Nataša je interpretirala bajku “Stara voćka”, a naša Knjiguljica još je jednom bila pretijesna za sve knjigoljupce – male i velike! Nataša je čitajući priču usput i odgovarala na dječja pitanja, a bilo ih je puno te smo saznali mnogo o vrtovima, voćkama i voćnjacima.

Podijelili smo puno novih knjižica i štambilja za „skupljanje priča“. Hvala Nataši na dolasku i svima koji vole slušati priče u našoj Knjiguljici.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču“.