Čitanjem do vlastite sreće

„Knjiga je san koji držite u ruci.” – Neil Gaiman

Često nas pitaju prolaznici što je tako zanimljivo u tim knjigama i pričama koje čitamo petkom. Pa to je bar jednostavno: Uz knjigu i priču možemo sve! U trenu postajemo superjunaci i spašavamo svijet, putujemo u neistražene krajeve, uz pomoć naše posebne supermoći brzo rješavamo nered u sobi, jedemo svu zdravu hranu, imamo baš onog željenog kućnog ljubimca, letimo u svemir i svaki naš san postaje moguć i stvaran, a našoj sreći nema kraja.

Tome nas je naučila i slikovnica „Kit koji je uvijek želio još” (Rachel Bright / Ilustracije: Jim Field / Prijevod: Ozren Doležal / nakladnik: Profil knjiga) koju smo u petak čitali na našoj aktivnosti Vrijeme je za priču. Kit Grga u vječnoj je potrazi za srećom. Smatrao je da će ga morska blaga ispuniti i učiniti sretnim. Nikad nije bio zadovoljan, već je uvijek želio sve više i više blaga.

„A što je veće zgrtao blago, to je osamljeniji bio.”

I tako je Grga bio najosamljeniji kit u moru, sve dok nije naišao na koraljni greben. Tu su ga dočekala razna bogatstva, ali i velike svađe između morskih stanovnika. Nitko u toj silnoj svađi nije primijetio da im prijeti nevolja, osim račice Ramone. I tako se mala račica drznula staviti velikog kita u red i naučiti ga da sreća nije u gomilanju bogatstva već u darivanju i brizi za druge.

„Shvatio bi jednom i sam”, odgovori Ramona, „ovo što sada ću reći: samo u dobroti i brizi za druge leži jedini put k sreći.”

Tada se Grga sjetio da mu je davno majka dala dar glazbe, te je pustio glas i podmorjem se razlila prekrasna pjesma koja je sve morske stanovnike podsjetila da se samo u skladu i prijateljstvu gradi sreća. Otada svi pjevaju istu pjesmu. Sjajna slikovnica koja nas uči pronalasku vlastite sreće iz brige za drugog.

Djeca su rekla da ona, za razliku od našeg kita Grge, nikada ne traže ni ne žele još više od onoga što su dobili (ni slatkiša, ni bombona, ni slikovnica i igračaka), a mi smo se složili da tu tvrdnju ipak moramo provjeriti s njihovim roditeljima 😉

Ni prvi hladniji petak nije nas spriječio da uživamo u priči na otvorenom. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Vrijeme je za priču.”