Ljetni Glazbokaz I – Kralj koji je zabranio mrak

Kada je u pitanju GLAZBOKAZ, već i ptice na granama znaju da ćemo se dobro zabavljati spajajući elemente glazbe i kazališta, igre i glume, kreativnosti i zabave. Tako je bilo i na prvom ovogodišnjem ljetnom Glazbokazu koji se održao od 24.-28.06.2024. gdje smo prednost dali glazbenoj umjetnosti te kreativnosti stvaranja pjesme na temelju priče. Naizgled jednostavnu, ali u stvari vrlo slojevitu slikovnicu „Kralj koji je zabranio mrak” najprije smo usvojili, te ju nakon toga malo -pomalo pretočili u glazbenu formu – pjesmu. Čitajući slikovnicu s polaznicima se razvila prava rasprava.

– Kako netko može zabraniti mrak? I to samo u njihovoj zemlji? Pa postoje granice između zemalja… – postavljala su djeca vrlo logična pitanja.

– Ak’ je stalno mrak, kako znaš kad ideš u školu… – mudro su zaključivali naši školarci…

Složili smo se da nam je svima potreban mrak tj. tama kako bismo se mogli odmoriti i pripremiti za sljedeći dan. Ne možemo stalno biti budni. Također, ako si nekom odlukom pogriješio, kao što je kralj pogriješio, treba biti hrabar i to priznati. I uvijek se treba izboriti za ono što smatrate ispravnim.

Kao i svaka prava pjesma i naša se sastojala od nekoliko kitica i naravno refrena! Naučili smo da je refren „glavni dio” svake pjesme koji jedva čekaš otpjevati. On ne smije biti predug ili dosadan, mora biti pamtljiv i zarazne melodije! Na tim razmišljanjima, i mi smo „skrojili” refren naše pjesmice.

Zadnji dan Glazbokaza našu pjesmicu izveli smo pred djecom na priči petkom. Koliko smo bili uspješni, shvatili smo to po tome kako su brzo ostala djeca prihvatila melodiju pjesme i refren koji smo im otpjevali samo jednom! Podijelili smo i slikovnicu našoj prijateljici Nikol koja je skupila sve štambilje u svojoj knjižici.

Radujući se budućim Glazbokazima, ostavljamo vas u razmišljanju može li se zabraniti mrak?

Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Glazbokaz”.