Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: Fantastični gospodin Lisac

U svibnju smo čitali roman Roalda Dahla „Fantastični gospodin lisac“ (Ilustracije: Quentin Blake / Prijevod: Lara Hölbling Matković / Nakladnik: Znanje). Kako je nama, u Knjiguljici, Roald Dahl jedan od najdražih dječjih pisaca silno nas je zanimalo kako će se djeci svidjeti.

Priča je to o razmirici između Fantastičnog gospodina Lisca i trojice najzločestijih gazda koje će te ikad upoznati.

Dolje u nizini bila su tri imanja. Vlasnicima tih imanja dobro je išlo. Bili su bogati. No bili su i gadni. Sva trojica bila su neki od najgadnijih i najzločestijih ljudi s kojima biste se ikada mogli upoznati.  Zvali su se gazda Muljić, gazda Mješina i gazda Mahuna.

Gospodin Lisac živio je u blizini njihovih imanja i svakoga dana gostio se kod drugog gazde. Jedan dan za ručak su bile patke, drugoga pilići, trećega purani i tako iz dana u dan. Dok gazde tome nisu odlučili stati na kraj.

Sačekali su ga pred njegovom jazbinom i upucali, ali ne Lisca već njegov rep. Taj dio sa batrljkom svima u klubu je bio pomalo strašan. Većina djece čak nije ni znala što znači riječ batrljak.

Tako je Gospodin Lisac i cijela njegova obitelj ostala zarobljena pod zemljom. Prvo su se pobojali za svoje živote, ali Gospodin Lisac imao je svoje fantastičan plan. Dok su gazde čekale na ulazu u jazbinu, obitelj Lisica kopala je sve dublje i dublje. Tu su se našli i drugi prijatelji s obiteljima Jazavac, Zec i Krtica.

Prokopali su tunele do imanja i fino se gostili bez da su gazde išta primijetile. I tko zna možda ga još uvijek čekaju kraj ulaza u jazbinu.

“Probat će kidnuti svakog časa. Držite puške pri ruci. Sjedili su tako kraj rupe, čekajući da lisac izađe. A koliko znamo, i dalje čekaju.”

Djeci se roman jako svidio. Neki su već imali prilike čuti o Gospodinu Liscu, jer su im roditelji čitali roman dok su bili mlađi. Kroz radne listiće opisali smo likove i njihove osobine.

Najdraži lik bio im je, naravno, Gospodin Lisac. Djeci se svidjela njegova hrabrost, odvažnost i smisao za humor. Dok za Mahunu, Mješinu i Muljića nisu mogli pronaći niti jednu dobru riječ. Bili su im baš gadni! Upečatljivi lik bio im je i Štakor koji se pojavljuje pred kraj romana. Svađalica i pijanac koji jabukovaču želi samo za sebe.

Ilustracije Quentina Blakea bile su im maštovite i posebne. Voljeli bi da su ilustracije bile u boji, ali to im nije narušilo zabavu čitanja romana.

Šljukice su jednoglasno dale ocjenu 5 romanu i poručile svima da obavezno pročitaju Fantastičnog gospodina Lisca. I ne samo njega, već i ostale romane Roalda Dahla.

Ministarstvo kulture i medija podržava rad dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo”.