„ŠLJUKICE“ U DRUŠTVU PIPI DUGA ČARAPE

Ljetnu stanku iskoristili smo za čitanje dječjeg klasika slavne švedske autorice za djecu Astrid Lindgren „Pipi Duga Čarapa.“ Prva priča o riđokosoj djevojčici izdana je davne 1945.godine, a mi smo čitali nedavno objavljeno prvo cjelovito izdanje na hrvatskom jeziku u izdanju nakladničke kuće Znanje i prijevodu Edina Badića. Autorica Astrid Lindgren je priče stvarala tijekom bolesti njezine sedmogodišnje kćeri Karin koja je oboljela od upale pluća, pa je zamolila majku da joj o hrabroj riđokosoj djevojčici ispriča sve moguće i nemoguće pustolovine.

Roman je to o Pipi, neobičnoj riđokosoj devetogodišnjoj djevojčici s pjegicama na nosu. Ona živi sama u kući sa svojim prijateljima, Gospodinom Nilsonom, majmunom i konjem, nosi šarenu odjeću, ne ide u školu, živi po svojim pravilima i ne boji se odraslima reći što misli.

Kako su doživjela ovu knjigu, da li im je bilo teško čitati, što im se najviše svidjelo, a što najmanje samo su neka od pitanja koja smo dotakli na sastanku našeg malog čitateljskog kluba. Neki su uživali u čitanju, neki su se mučili s mnogo stranica koje knjiga ima, a nas je ponajviše zanimalo kako su djeca doživjela lik same djevojčice Pipi. Pa evo nekih dijelova:

SVIDJELO MI SE                                NIJE MI SE SVIDJELO
• smiješna je                                        – prekida starije u razgovoru
• spava naopačke                                – crta po zidu
• snažna je                                           – bezobrazna prema odraslima
• kako rješava stvari                             – nepristojna
• kako uči prijatelje                               – laže

Većina naših članova Pipi su doživjeli kao nepristojnu i bezobraznu djevojčicu koja prekida odrasle u razgovoru, a njeno ponašanje su ocijenili neprihvatljivim. Takav stav bio je uvriježen kod odraslih po izlasku knjige iz tiska, knjigu su čak osudili kao da je autorica poticala djecu na loše ponašanje, te je zbog toga knjiga bila čak i zabranjena u nekim zemljama. Ipak, pomalo nas iznenađuje činjenica da su danas djeca na isti način doživjela lik Pipi. Živimo u doba nove tehnologije koja donosi nova pravila, ali vjerujemo da svi želimo da nam djeca budu slobodna u igri, da maštaju, vole svoje prijatelje bez obzira na sve i vjeruju da je sve moguće. S time su se složile i naše Šljukice.

Nama odraslima ovaj dječji doživljaj knjige „Pipi Duge Čarape“ daje svakako mnogo tema za razmišljanje. Jer bez obzira na sva pravila ponašanja koje nam društvo nameće najvažnije je biti čovjek, prijatelj i život gledati srcem. Šljukice su roman ocijenile ocjenom 4,1.

Ministarstvo kulture i medija podržava rad dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo.“.