Nije dobro biti škrt

Kako od škrca postati darežljiv čitali smo u slikovnici „Grof Cici(Iva Dužić / Ilustracije: Valentina Supanza Marinić / Nakladnik: Ibis grafika).

U gradu Cicigradu živo je grof Cici. On je bilo toliko škrt da nikada s nikim ništa dijelio nije i sve je čuvao samo za sebe. Stanovnici Cicigrada okrenuli su mu leđa i napustili grad onog dana kada su upitali grofa Cicija za plaću, odjeću ili hranu, a on im je odgovorio:

„Ne dam, to je moje!“

Da su stanovnici napustili grad Cici je shvatio tek kad je „poljubio“ zatvorena vrata cicigradske slastičarnice. Silno se razljutio i potrčao u svoju smočnice po neki kolač da se zasladi. Ali tamo ga je dočekalo iznenađenje. Kako je hranu samo skupljano i nije ju dijelio sva se hrana pokvarila.

Krenuo je na put u potrazi za hranom i novim domom. Došetao je do velike zgrade na kojoj je pisalo Ciciban. Bio je to dječji vrtić u kojem su radile teta Cica i teta Mica. One su bile ponosne na svoju skupinu Cicibeliće kako se ponašanju pristojno.

Tijekom proslave Teninog rođendana nastala je opća strka, zbrka i frka. Djeca su se svađala oko torte.

„Ne dam, to je mojeeee! – vikla je Tena. Nije tvoje, to je mojee! – urlao je Matko.“

Teta Cica je bila u čudu, što se s djecom dogodilo preko noći. Tijekom popodnevnog odmora kraj Laninog uha ugledala je grofa Cicija. On joj je ispričao svoju priču a ona mu je rekla ovako:

„Želiš li biti blizu dječice, na sigurnom i toplom, morat ćeš poštivati pravila Cicibelića. Za početak, darovat ćeš našoj slavljenici onaj bombončić koji si sakrio ispod jastuka.“

Grof Cici je bio u čudu jer ne po prvi put nešto trebao darovati. Uz podršku tete Cice i Cicibelića naučio je kad daruješ osjećaš se sretnije.

Promijenio je ima u grof Darije i svoj grad preimenovao u Darigrad. Sve je lijepo obnovio i ljudi su se vratili. Svi su zajedno radili i dijelili i grof Darije zajedno s njima.

Djeci se priča o grofu Ciciju jako svidjela. Rekli su da nije lijepo biti škrt. Jer kad dijeliš onda se osjećaš bolje. Tako činiš dobro i sebi i drugima.

Za svoje vjerne dolaske, našu prijateljicu Nikol darivali smo slikovnicom. Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču“.