Ne treba ti se svidjeti, trebaš samo kušati

Ne treba ti se svidjeti, trebaš samo kušati“! Ne postoji roditelj koji ovu rečenicu nije izgovorio barem jednom u životu. Upravo se tako zove nova slikovnica koju potpisuje Heath McKenzie (Prijevod: Jelena Pervan / Nakladnik: Naša djeca).

Prvo smo s djecom razgovarali o hrani, tko što voli ili ne voli. Neki su kazali da jedu baš sve (barem oni tako misle) dok su druga prilično izbirljiva.

Baš tako izbirljiv je i dječak iz ove slikovnice. Već na samom početku nam, kroz ilustracije, sugerira kako je neka hrana mljac pa tu vidimo komad torte, lizalicu, krafnu, sok, hamburger itd. Dok kraj ilustracija mrkve, rajčice, salete i ribe…govori da ne volimo svi jesti baš sve.

„Ljudi misle da je neka hrana njam, a drugima je ta ista hrana bljak! Pogotovo ona hrana za koju odrasli kažu da je trebaš jesti jer je zdrava.“

Roditelji mu kroz razgovor pokušavaju objasniti zašto je važno jesti raznovrsno i zdravo  i da nema se ne treba sve svidjeti, ali da se treba kušati.

No djeca u slikovnici i nisu baš sigurna u to što govore roditelji. Žele jesti samo ono što vole. No glavni junak ove slikovnice na kraju se susreće sa „najgorom večerom“ ikad – Varivo od povrća.

„Povrće? Varivo? O neeee! Povrće mi je bljak i kad je samo u tanjuru, a sad je sve to još i pomiješano!“

Na kraju slikovnice dječak odluči poslušat roditelje i kuša  varivo od povrća

„Drago mi je da sam probao…jer mislim da mi se sviđa!“

Djeci se slikovnica jako svidjela. Dok su oni govorila što jedu, a što ne, roditelji su iz pozadine kimali glavama i davali do znanja da baš ne dijele isto viđenje oko hrane za koju su djeca govorila da jedu.

Na kraju su svi spremno zaključili „Ne treba ti se svidjeti, trebaš samo kušati“.

Za vjerne dolaske na priče, slikovnicom smo nagradili našeg malog prijatelja Vatroslava.  Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču“.